Klassekampen: Norsktrent syrisk milits skal ha mishandlet person til døde

<p>Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix</p>
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

En norsktrent syrisk milits som har kjempet mot IS, skal ha mis­handlet til døde en person de tok til fange, sier kilder til Klassekampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som en del av den internasjonale koalisjonen mot IS, trente norske styrker lokale syriske styrker fra høsten 2016 til høsten 2017. Innsatsen skjedde i grenseområdene mellom Syria, Irak og Jordan.

I juni opplyste forsvarsminister Frank Bakke-Jensen at en til da ukjent «alvorlig hendelse» blant den norsktrent militsen, førte til at Norge midlertidig avbrøt treningen.

Flere kilder med kjennskap til saken forteller til Klassekampen hva denne hendelsen gjaldt. Mens det norske treningsoppdraget fortsatt var aktivt, skal en av Norges lokale partnere ha tatt en person til fange. Ifølge kildene ble vedkommende utsatt for mishandling under fangenskap, som førte til at personen døde.

De norske soldatene var ikke til stede da hendelsen fant sted og ble først informert etter hendelsen, ifølge avisen.

Avisen har bedt Forsvarsdepartementet kommentere opplysningene.

«Forsvarsdepartementet kan ikke offentliggjøre informasjon om lokale styrker i Syria som Forsvaret har samarbeidet med i kampen mot ISIL (IS, red.anm.). Dette er av hensyn til disse gruppenes egen sikkerhet,» skriver departementet i en epost.

Personvernpolicy