Vatikanet endrer pave-uttalelse om psykiatrisk hjelp til unge homofile

Foreldre med barn som viser tegn til å være homofile, bør søke psykiatrisk hjelp, sa pave Frans. Ifølge Vatikanet mente han imidlertid dette kun som et eksempel på ting som kan gjøres, og det var ikke en antydning om at homofili er en mental sykdom.
Foreldre med barn som viser tegn til å være homofile, bør søke psykiatrisk hjelp, sa pave Frans. Ifølge Vatikanet mente han imidlertid dette kun som et eksempel på ting som kan gjøres, og det var ikke en antydning om at homofili er en mental sykdom. Foto: Gregorio Borgias / AP

Vatikanet har redigert pave Frans' anbefaling om at foreldre til barn som viser tegn til å være homofile kan vurdere å søke psykiatrisk hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På flyet hjem til Roma etter et besøk i Irland fikk paven spørsmål fra en journalist om hvilket råd han vil gi til foreldre med barn som viser tegn til å være homofile.

– Først av alt vil jeg si at de må be, ikke fordømme. De må gå i dialog, de må forstå og de må gi sønnen eller datteren rom, sa han.

Foreldrene må også ta barnas alder i betraktning, fortsatte paven.

– Når det viser seg helt fra barndommen av, er det mye som kan gjøres ved hjelp av psykiatri, slik at en kan se hvordan det ligger an. Det er noe helt annet dersom det kommer til syne etter 20 år, sa pave Frans.

Han understrekte også at foreldrenes svar ikke bør være taushet.

– Det vil være galt av en far eller mor å overse en sønn eller datter med homofile tendenser, sa paven.

Bakgrunn: Paven tar til orde for psykiatrisk hjelp til unge homofile

Da Vatikanet senere publiserte en gjengivelse av pavens uttalelser, var imidlertid referansen til psykiatri fjernet.

På spørsmål fra AFP sier en talskvinne for Vatikanet at dette ble gjort «for å hindre at pavens tanker ble endret».

– Da paven refererte til psykiatri, er det tydelig at han gjorde det for å understreke et eksempel på ting som kan gjøres. Men med det ordet mente han ikke å si at det (homofili) er mental sykdom, sier talskvinnen.

Aktuelt: Paven med uvanlig sterk uttalelse om overgrep mot barn i kirken

Personvernpolicy