USA forsvarer støtten til saudiledet koalisjon i Jemen

Jemenittiske borgere bærer kistene til ofrene for et saudiledet luftangrep under en begravelse i Saada i Jemen.
Jemenittiske borgere bærer kistene til ofrene for et saudiledet luftangrep under en begravelse i Saada i Jemen. Foto: Hani Mohammed / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den saudiledede koalisjonen som kriger i Jemen, blir i en ny FN-rapport anklaget for mulige krigsforbrytelser. Men USA forsvarer sin støtte til krigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsminister Jim Mattis hevder at USA med sin støtte til Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater har bidratt til å spare sivile liv.

– De siste årene har vi jobbet med saudierne og De forente arabiske emirater, og vi har gjort hva vi kan for å redusere risikoen for at uskyldige mennesker blir såret eller drept, sa Mattis på en pressekonferanse tirsdag.

Han føyde til at USA forsvarer Saudi-Arabias rett til å forsvare sitt territorium mot rakettangrep fra Houthi-opprørerne. Og han sa at det saudiarabiske militæret har hatt god nytte av amerikansk etterretning og råd om hvordan de kan unngå sivile tap.

– Ikke på noe tidspunkt har vi følt at vi er blitt avvist eller oversett når vi har gitt uttrykk for bekymringer, framholdt forsvarsministeren.

Aktuelt: 40 barn blant de drepte i flyangrep mot skolebuss i Jemen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bomber sivile mål

Uttalelsen står i skarp kontrast til beskrivelsen som tre FN-eksperter gir av krigen. I den ferske rapporten blir både Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Jemens internasjonalt anerkjente regjering anklaget for mulige krigsforbrytelser, og for å vise liten respekt for sivile liv.

I rapporten vises det til en rekke angrep mot boligområder, markeder, begravelser, bryllup, interneringsleirer, sivile båter og medisinske fasiliteter. Det konkluderes også med at flertallet av dem som er dokumentert drept i krigen, er drept som følge av koalisjonens luftangrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er alvorlig bekymring knyttet til hvordan koalisjonen peker ut sine mål, skriver granskerne og peker på at det ved flere tilfeller ikke har vært militære mål i nærheten av der luftangrepene har truffet.

Aktuelt: Amnesty: Vestlige land tjener gode penger på krigen i Jemen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Buss bombet

Så sent som i forrige uke ble koalisjonen anklaget for et luftangrep som traff en buss med sivile, og som ifølge FN tok livet av 22 barn og fire kvinner.

Tidligere i august ble 29 skolebarn drept i et annet luftangrep som koalisjonen gjennomførte.

Voldtekt, tortur, forsvinninger og «fratakelse av retten til å leve» er blant krigsforbrytelsene de tre landene kan ha begått i løpet av drøye tre år med stadig hardere kamper mot opprørerne i Jemen, ifølge FNs menneskerettsgranskere.

– Alle har brutt folkeretten

I rapporten peker FN-ekspertene også på at krigsforbrytelser kan være begått av Houthi-opprørerne i Jemen. De anklages blant annet for vilkårlige pågripelser, tortur og rekruttering av barnesoldater.

– Det er rimelig grunn til å tro at alle parter i den væpnede konflikten i Jemen har begått et betydelig antall brudd på folkeretten, skriver granskerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FN-granskerne fikk kun tilgang til deler av Jemen da de laget rapporten.

Krigen i Jemen har ført til det som FN har kalt verdens verste humanitære katastrofe, som følge av omfattende sult, koleraepidemi og sønderskutt infrastruktur.

Saudi-Arabia har gjentatte ganger tidligere blitt kritisert av menneskerettsgrupper for å ha bidratt sterkt til dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Slutt med våpeneksport

Nærmere 10.000 mennesker er drept i konflikten siden mars 2015, ifølge FNs tall. Minst 6.660 sivile er blant de drepte, mens ytterligere 10.500 sivile er såret.

FN-ekspertene ber det internasjonale samfunnet om å «la være å selge våpen som kan brukes i konflikten». Tilsynelatende er dette en henvisning til land som Norge, USA og Storbritannia, som har solgt militært materiell til den saudiledede koalisjonen, og til Iran, som koalisjonen anklager for å væpne houthi-opprørerne i Jemen.

FN har gjentatte ganger bedt partene om å legge ned våpnene. Den 6. september har de kalt inn til fredssamtaler mellom Jemens regjering og Houthi-opprørerne i Genève.