Tysk politi advarer mot å ta loven i egne hender etter voldelige protester

Demonstranter tente på bluss under protesten mot innvandring som ble holdt etter et drap i Chemnitz. Foto: Jens Meyer / AP / NTB scanpix.
Demonstranter tente på bluss under protesten mot innvandring som ble holdt etter et drap i Chemnitz. Foto: Jens Meyer / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Tysk politi advarer mot en voksende trend med at folk tar loven i egne hender, dagen etter at det brøt ut voldelige sammenstøtved en demonstrasjon i Chemnitz.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 20 personer ble skadd i forbindelse med sammenstøtene mellom om lag 5.000 høyreorienterte innvandringsmotstandere og 1.000 venstreorienterte motdemonstranter i Chemnitz mandag.

Oliver Malchow, lederen for Tysklands politifagforening GdP, sier til avisen Neue Osnabrücker Zeitung at han er bekymret for en økende trend med at folk tar loven i egne hender. Når folk får inntrykk av staten ikke er i stand til å beskytte sine borgere, «tar borgerne loven i egne hender og begynner å lene seg på selvforsvarsmilitser og lokale borgervernsgrupper», sier han.

– Mislyktes på innenlands sikkerhet

Innvandringsmotstanderne hadde samlet seg i Chemnitz i protest mot et knivdrap på en 35 år gammel tysker to dager tidligere. Mannen skal ha blitt drept av to asylsøkere fra Irak og Syria, og mandagens protester inkluderte vilkårlige angrep mot utlendinger fra høyreekstremister. Den tyske regjeringen fordømte volden som «mobb-lignende atferd».

– Staten har mislyktes når det gjelder innenlands sikkerhet fordi de har nedbemannet politiet, sier Malchow og legger til at det trengs minst 20.000 flere politifolk for å bøte på situasjonen.

– Dette problemet kan ikke løses raskt, sier Malchow.

Aktuelt: Tyskland slår rekord med milliardoverskudd i første halvår

Merkel fordømmer

Merkel gikk tirsdag hardt ut og fordømte den voldelige demonstrasjonen gjennomført av demonstranter fra ytre høyre.

– Det vi har sett er noe som ikke har noen plass i et demokrati, sier hun.

– Vi har videoopptak av folk som jager hverandre, forsamlinger fullstendig ute av kontroll og hat i gatene. Det har ingenting å gjøre med vår konstitusjonelle stat, sier Merkel.

– Falske nyheter hausset opp demonstranter

Tyske myndigheter mener deling av falske nyheter på sosiale medier var en medvirkende årsak til de voldelige demonstrasjonene i Chemnitz mandag.

– Vi er nødt til å innse at mobilisering på internett er sterkere nå enn det var før, sier ministerpresident Michael Kretschmer i den tyske delstaten Sachsen, hvor Chemnitz ligger.

Om lag 5.000 høyreorienterte innvandringsmotstandere samlet seg i Chemnitz gater i protest mot et knivdrap på en 35 år gammel tysker to døgn tidligere.

De voldelige opptøyene ble delvis hausset opp av falske påstander om at drapsofferet skal ha blandet seg inn for å forsvare en kvinne.

Politiet har tilbakevist påstandene, som ble spredt rundt på sosiale medier av ytre høyre-grupper og initiativtaker til demonstrasjonene, gruppa Pro Chemnitz.

– Demonstrantenes sinne var basert på fremmedfrykt, falsk informasjon og konspirasjonsteorier. Det var basert på 'fake news', sier Kretschmer.

Den antiislamske Pegida-bevegelsen hadde oppfordret til protestene på sosiale medier etter at to asylsøkere fra Syria og Irak ble varetektsfengslet og siktet for knivstikkingen.

Personvernpolicy