Macron: Europas sikkerhet kan ikke lenger avhenge av USA

Frankrikes president Emmanuel Macron stoler ikke lenger på forsvarssamarbeidet med USA. Foto: AP / NTB scanpix
Frankrikes president Emmanuel Macron stoler ikke lenger på forsvarssamarbeidet med USA. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Europas sikkerhet bør ikke lenger avhenge av USA, sier Frankrikes president Emmanuel Macron. Han mener det bør satses på felleseuropeiske forsvarsprosjekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne forsterkede solidariteten vil innebære en endring av den europeiske forsvars- og sikkerhetsarkitekturen, sa Macron i en tale til franske diplomater i Paris mandag.

Presidenten opplyste at han vil fremme nye forslag i EU om felles forsvarsprosjekter. Slik skal europeiske land gradvis kunne redusere avhengigheten av amerikansk militærmakt.

– Europa kan ikke lenger stole på USA for egen sikkerhet. Det er opp til oss å garantere europeisk sikkerhet, sa Macron.

Les også: Trump fornærmet NATO-landet Montenegro på TV

Kritikk av nasjonalisme

Den franske presidenten ønsker samtaler om forsvarssamarbeid med alle europeiske land.

Også Russland kan bli inkludert i samtalene – forutsatt at det gjøres framskritt i forsøkene på å avslutte konflikten mellom prorussiske opprørere og regjeringsstyrker i Ukraina.

Macron kom også med kritikk av nasjonalistiske og populistiske ledere i Øst-Europa og Italia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Frankrike ønsker et Europa som beskytter, selv om ekstremismen har vokst seg sterkere og nasjonalismen har våknet.

Presidenten påpekte at den EU-kritiske retorikken i Ungarn og andre land ser ut til å stilne når de tar imot økonomisk støtte fra EU.

Les også: Medvedev advarer NATO mot å gi medlemskap til Georgia

– Gjelder ikke lenger

Også Tysklands utenriksminister Heiko Maas har flere ganger gitt uttrykk for at Europa i større grad må ta ansvar for egen sikkerhet.

– Noen ting pleide vi å ta for gitt, spesielt at USA ville garantere for Europas generelle sikkerhet. Dette gjelder ikke lenger, sa han i juni i år.

Mandag tok Maas til orde for en «multilateral allianse» stilt overfor land som Saudi-Arabia og Russland – og USAs president Donald Trump.

Forholdet mellom USA og europeiske land har vært rammet av en rekke konflikter etter at Trump overtok som president. Trump har gjentatte ganger anklaget europeiske NATO-land for å bruke for lite penger på forsvar.

I tillegg har han innført nye tollbarrierer mellom USA og EU. Europeiske land har også reagert sterkt på Trumps beslutninger om å trekke USA fra Parisavtalen og atomavtalen med Iran.

Aktuelt: Medvedev advarer NATO mot å gi medlemskap til Georgia