Iran ber FN-domstol fjerne USAs sanksjoner

Bygningen til Den internasjonale domstolen i Haag mandag. Foto: Mike Corder / AP / NTB scanpix
Bygningen til Den internasjonale domstolen i Haag mandag. Foto: Mike Corder / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen i Iran ber FNs øverste domstol fjerne USAs nye sanksjoner mot landet. Mandag begynte rettsprosessen i Haag i Nederland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA fremmer offentlig en politikk som har som formål å skade Irans økonomi og iranske borgere og selskaper så hardt som mulig, sa landets advokat Mohsen Mohebi under det første rettsmøtet.

Det er ventet at rettsmøtene i Den internasjonale domstolen (ICJ) vil gå over fire dager denne uken.

USAs utenriksminister Mike Pompeo sier USA vil forsvare seg med nebb og klør mot Irans forsøk på å få fjernet de nye sanksjonene.

– Rettsmøtene som Iran står bak nå, er misbruk av domstolen, sier Pompeo.

Atomavtalen

USAs president Donald Trump besluttet tidligere i år å trekke USA fra den internasjonale avtalen om Irans atomprogram. Hvis Iran bestemmer seg fgr å utvikle atomvåpen, vil avtalen ikke kunne effektivt hindre at landet gjør dette, hevder Trump.

Dermed er amerikanske sanksjoner mot Iran gjeninnført. De har allerede rammet landets økonomi hardt, og valutaen rijal har mistet halvparten av sin verdi siden april.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Misfornøyde iranere har gjennomført flere streiker og protester, og i helgen ble finansminister Masoud Karbasian avsatt.

Konflikt med EU

USAs allierte i Europa reagerte kraftig på Trumps beslutning om å skrote Iran-avtalen. EU har truet med å straffe europeiske selskaper som retter seg etter de amerikanske sanksjonene.

Likevel har en rekke store europeiske selskaper – blant dem Total, Peugeot, Siemens og Daimler – innstilt sin virksomhet i Iran.

Irans advokater i ICJ mener USAs gjeninnførte sanksjoner strider mot en tosidig avtale som landene inngikk i 1955.

En midlertidig kjennelse kan komme om noen måneder, men det vil gå flere år før saken er endelig avgjort i Den internasjonale domstolen.