For få stemte for tiltak mot korrupsjon i Colombia

De opptelte stemmene viste 99 prosent flertall for å innføre tiltakene mot korrupsjon, men folkeavstemningen samlet ikke mange nok mennesker til å bli bindende for nasjonalforsamlingen. Foto: Ivan Valencia / AP / NTB scanpix
De opptelte stemmene viste 99 prosent flertall for å innføre tiltakene mot korrupsjon, men folkeavstemningen samlet ikke mange nok mennesker til å bli bindende for nasjonalforsamlingen. Foto: Ivan Valencia / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten 11,7 millioner colombianere stemte for en rekke tiltak som blant annet skal hindre korrupsjon, men deltakelsen i folkeavstemningen var for lav.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For at den skulle blitt bindende for nasjonalforsamlingen, måtte folkeavstemningen samlet 12,1 millioner velgere, som er en tredel av Colombias befolkning. Dermed manglet det drøyt 400.000 stemmer.

Av de snaut 11,7 millioner velgerne som møtte opp, stemte 99 prosent for å innføre tiltakene.

Blant de foreslåtte tiltakene var en reduksjon på 40 prosent i politikernes lønninger og mer åpenhet rundt anbudsprosesser i landet. Straffenivået for korrupsjon var også foreslått å heves.

For hvert tiltak kunne velgerne svare enten ja eller nei.

Korrupsjon er et kjent og alvorlig problem i Colombia, og spørreundersøkelser viser at nasjonalforsamlingen har et svært dårlig rykte blant befolkningen. I 2006 ble en voldsom korrupsjonssak gjort kjent, der politikere samarbeidet tett med høyreorienterte paramilitære grupper.

Dersom en tredel av Colombias 36 millioner mennesker hadde deltatt i folkeavstemningen, hadde et rent flertall vært nok til å innføre tiltakene.

Aktuelt: Venezuelas masseflukt kan ramme hele Sør-Amerika