Motstandere og allierte hyller McCain

Se video: Republikaneren John McCain døde lørdag, 81 år gammel.

President Donald Trump, som McCain avskydde, viser sin respekt, men han er ikke ønsket i begravelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere president Barack Obama mener alle amerikanere har stor gjeld til McCain for hans lojalitet mot landets grunnleggende verdier.

– John McCain og jeg var fra forskjellige generasjoner, helt forskjellig bakgrunn og konkurrerte i de høyeste sfærer av politikken. Men trass i alt vi var uenige om, delte vi troskap mot noe høyere – idealene som generasjoner av amerikanere og innvandrere har kjempet for, marsjert for og ofret seg for, sier Obama om mannen han beseiret ved valget i 2008.

– Få har vært så hardt prøvet som John en gang var, eller er blitt avkrevd større mot. Men vi kan alle strebe etter å ha mot til å sette det felles gode over vårt eget, mener Obama.

Les også: Senator John McCain er død, 81 år gammel

Mann med prinsipper

Tidligere president George W. Bush, som var McCains rival i Det republikanske partiet og beseiret ham i nominasjonskampen i 2000, kaller McCain en mann med dype prinsipper og en patriot av høyeste rang.

Flaggene vaiet på halv stang til ære for avdøde senator John McCain ved daggry i Washington søndag. Lørdag døde McCain, 81 år gammel. Foto: J. David Ake / AP
Flaggene vaiet på halv stang til ære for avdøde senator John McCain ved daggry i Washington søndag. Lørdag døde McCain, 81 år gammel. Foto: J. David Ake / AP

Også president Donald Trump har sendt sine dypeste kondolanser og respekt til McCains familie i Arizona.

«Vårt hjerte og våre bønner er med dere», tvitret han.

Da det fredag ble kjent at McCain hadde avsluttet behandlingen for den alvorlige kreften og trolig lå for døden, og det strømmet inn sympatierklæringer til familien, forholdt imidlertid Trump seg taus.

Trump ikke velkommen

McCain la aldri skjul på at han avskydde eiendomsmagnaten Trump, som han mente sto for helt andre verdier enn ham selv.

Et av McCains aller siste ønsker mens han kjempet mot hjernekreften, var da også krystallklart: Trump er ikke velkommen i begravelsen.

Trump, som selv kom seg unna militærtjenesten på grunn av en vond fot, angrep i valgkampen jagerflypiloten McCain for å ha blitt tatt til fange, og sa at det var bare derfor han var en krigshelt.

– Jeg liker folk som ikke blir tatt til fange, sa han i en kommentar som ble skarpt fordømt, inkludert av USAs veteraner.

Les også: John McCain avslutter kreftbehandling

Mattis hyller

USAs forsvarsminister Jim Mattis hyller avdøde John McCain. Foto: NTB scanpix
USAs forsvarsminister Jim Mattis hyller avdøde John McCain. Foto: NTB scanpix

Senatoren var en prinsippfast politiker som også hans motstandere så på som en dypt anstendig mann. Også innen Trump-administrasjonen hylles han av flere, blant dem forsvarsminister Jim Mattis.

– Vi har mistet en mann som urokkelig representerte vårt lands beste idealer, sier han.

Republikanernes senatsleder Mitch McConnell ba om ett minutts stillhet for McCain i sitt eget partilag i Kentucky, der han kalte McCain en fascinerende mann og en unik amerikaner.

Clinton-paret

På demokratenes side uttrykte Hillary og Bill Clinton og tidligere visepresident Joe Biden sin beundring for McCain. Clinton-paret hyllet ham for å søke tverrpolitisk samarbeid når det virkelig gjaldt, og Biden kalte ham en venn.

– John McCains liv er et bevis på at noen sannheter er evige. Karakter. Mot. Integritet. Ære. Et liv som inneholder disse sannhetene kaster en lang skygge, sa Biden som satt sammen med ham i Senatet i mange år.

Les også: Trump sparker rådgiver etter kreftspøk

Stoltenberg hyller

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg slutter seg også til hyllesten av McCain.

– Han vil bli husket både i Europa og Nord-Amerika for sitt mot og sin karakter, og som en sterk støttespiller for NATO, sier Stoltenberg.

NATO-sjef Jens Stoltenberg slutter seg til hyllesten av John McCain. Foto: NTB scanpix
NATO-sjef Jens Stoltenberg slutter seg til hyllesten av John McCain. Foto: NTB scanpix

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) omtaler McCain som en sterk forkjemper for det transatlantiske samarbeidet og sier USA har mistet en betydelig og respektert politiker som sto prinsippfast for demokratiske verdier.

– Hans virke i ord og handlinger lyser langt utover USAs grenser og bør stå til inspirasjon for oss alle, skriver hun på Facebook.

EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans kaller McCain en inspirasjon for alle, mens Tysklands utenriksminister Heiko Maas kommer med et lite stikk til president Trump i sitt minneord over McCain.

En viktig røst

– Han sto for et pålitelig Amerika som er en nær partner og som ut fra egen styrke tar ansvar for andre og i vanskelige tider holder fast ved sine verdier og prinsipper, sier Maas.

Sveriges utenriksminister Margot Wallström kaller McCain en viktig røst og en person styrt av prinsipper.

Canadas statsminister Justin Trudeau beskriver ham som en amerikansk helt som inspirerte mange og som ofret seg for landet sitt og i viet sitt liv til allmennheten.

Personvernpolicy