Syke får forlate kystvaktskip på Sicilia

Italia nekter fortsatt 134 eritreere, somaliere, syrere og sudanere, som i ti dager har blitt holdt tilbake på et italiensk kystvaktskip som ligger til kai på Sicilia, å gå i land.
Italia nekter fortsatt 134 eritreere, somaliere, syrere og sudanere, som i ti dager har blitt holdt tilbake på et italiensk kystvaktskip som ligger til kai på Sicilia, å gå i land. Foto: Orietta Scardino / EPA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks kvinner og seks syke menn har fått forlate kystvaktskipet på Sicilia etter ti dager. Italias regjering nekter fortsatt over 130 mennesker å gå i land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kystvaktskipet Diciotti har ligget til kai i Catania siden mandag kveld. Regjeringen i Roma nekter passasjerene å gå i land før andre EU-land forplikter seg til å ta imot dem.

Kystvakten berget totalt 190 migranter og flyktninger i Middelhavet 16. august. 13 ble sendt til øya Lampedusa, mens 27 mindreårige fikk forlate kystvaktskipet onsdag.

Da leger lørdag slo alarm om mulig tuberkulose og lungebetennelse, lot innenriksdepartementet flere andre forlate Diciotti.

FN: – Farlig og umoralsk

Skjebnen er fortsatt uviss for over 130 andre, og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) ber EU-landene skjerpe seg.

– Tiden er inne for å få en slutt på at land konkurrerer i et kappløp mot bunnen for å finne ut hvem som kan ta minst ansvar for mennesker som berges til sjøs, sier høykommissær Filippo Grandi lørdag.

– Det er farlig og umoralsk å sette livene til flyktninger og asylsøkere i fare mens stater deltar i en politisk tautrekking om langsiktige løsninger, tilføyer Grandi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eritreere, somaliere, syrere og sudanere lever på tiende dagen under en presenning på dekk, der de må dele på to provisoriske toaletter og er uten dusjmuligheter.

Røde Kors meldte tidligere lørdag at alle de elleve kvinnene på Diciotti skulle få forlate skipet etter legebesøket. Men fem av kvinnene valgte å bli igjen hos sine ektemenn, melder lokale medier. Seks syke menn ble sammen med de seks kvinnene brakt til sykehus i ambulanser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siciliansk etterforskning

Samtidig har siciliansk påtalemyndighet, som etterforsker situasjonen på Diciotti, sendt etterforskere til Roma for å avhøre tjenestemenn fra innenriksdepartementet. Påtalemyndigheten vil finne ut hvem som ga ordren om å nekte folk å forlate skipet.

– Dersom noen vil etterforske meg, bare gjør det, svarer innenriksminister Matteo Salvini fra ytre høyrepartiet Ligaen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Representanter fra 12 EU-land møttes fredag for å diskutere nye prosedyrer for fordelingen av migranter. Det syntes resultatløst, og Italias visestatsminister Luigi Di Maio gjentok etterpå trusselen om å redusere innbetalingene til EU med mindre andre medlemsland tar over ansvaret.

Fangenskap i Libya

Det er ikke kjent hvor mange av de Diciottis passasjerer som vil søke, eller som vil ha har krav på asyl. Både Syria og Somalia herjes av krig, og Sudan og Eritrea preges av grove brudd på menneskerettighetene.

Til mannskapet har de fortalt at de i månedsvis, noen også i årevis, har blitt holdt i fangenskap under umenneskelige forhold i Libya, mens de ventet på at menneskesmuglere skulle frakte dem over Middelhavet.

Kvinnene har fortalt at de ble voldtatt i Libya, opplyser myndighetene.