Koreanske slektninger tar farvel for siste gang

Nordkoreanske Ri Sang Chol (71) (i midten) vinker til sin sørkoreanske mor idet hun er på vei hjem igjen etter å ha sett sin sønn for første gang siden Koreakrigen. Foto: AP / NTB scanpix
Nordkoreanske Ri Sang Chol (71) (i midten) vinker til sin sørkoreanske mor idet hun er på vei hjem igjen etter å ha sett sin sønn for første gang siden Koreakrigen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha fått lov til å møte hverandre for første gang på nesten 70 år, må eldre nord- og sørkoreanere ta farvel. De vil neppe få se hverandre igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Millioner av mennesker ble atskilt som følge av Koreakrigen fra 1950–53. Søsken, ektefeller og foreldre og barn havnet på hver sin side av grensen.

I løpet av årene har mange dødd, og færre enn 60.000 sørkoreanere som har søkt om å bli gjenforent med familiemedlemmer, er i live i dag.

Denne uken har gjenforeningsmøter blitt arrangert før første gang på tre år, som et resultat av toppmøtet mellom Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i april.

Samlingen onsdag morgen ble svært følelsesladd for flere av deltakerne. Sørkoreanske Kim Byung-oh (88) begynte å gråte så fort hans nordkoreanske lillesøster kom til bordet.

– Bror, ikke gråt! Ikke gråt, sa søsteren mens hun klemte hendene hans hardt, men tårene fortsatte å renne. Så brast det også for søsteren, og i ti minutter ble de stående tause og holde hverandre hendene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

89 familier ble denne gangen valgt ut til å tilbringe tre dager sammen på et hotell ved Kumangfjellet i Nord-Korea. Mange av dem sier at møtene endelig har gitt dem ro.

– Alle spørsmålene jeg hadde, er blitt besvart. Nå kan jeg legge ned byrden i hjertet mitt. Vi har funnet røttene våre, sier Lee Byung-joo (90), som møtte barna til sin avdøde bror.

Senere denne uken kommer en ny pulje som endelig skal få se sine kjære igjen.