Manafort kjent skyldig på åtte av 18 tiltalepunkter

Paul Manaforts forsvarere forlater rettslokalet i Alexandria i delstaten Virginia tirsdag. Richard Westling, Kevin Downing (til venstre) og Thomas Zehnle har nettopp fått vite at juryen så langt er uenig om ett av de 18 tiltalepunktene. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix
Paul Manaforts forsvarere forlater rettslokalet i Alexandria i delstaten Virginia tirsdag. Richard Westling, Kevin Downing (til venstre) og Thomas Zehnle har nettopp fått vite at juryen så langt er uenig om ett av de 18 tiltalepunktene. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Juryen i saken mot Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort har kjent ham skyldig på åtte punkter av tiltalen, men ble ikke enige om de resterende ti.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Juryen har sittet med de 18 tiltalepunktene i fire dager, men klarte bare å bli enige om en kjennelse for åtte av dem. Dommeren i saken varsler at han vil erklære behandlingen av de resterende ti punktene for ugyldig, og saken må dermed behandles videre i rettssystemet for å belyse skyldspørsmålet ytterligere. Påtalemyndigheten må innen 29. august avgjøre om den skal gå for ny rettssak på de ti tiltalepunktene der juryene ikke klarte å komme til enighet. Manaforts forsvarere førte ingen vitner i den første saken og argumenterte med at påtalemyndigheten ikke hadde tilstrekkelig bevis for påstandene i tiltalen.

Manafort (69) er nå dømt for fem tilfeller av skattesvindel, to tilfeller av banksvindel og for ikke å ha oppgitt en utenlandsk bankkonto, skriver New York Times. Han var tiltalt for å ha skjult flere titall millioner kroner som han skal ha mottatt for politiske konsulenttjenester i Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skuffet

Umiddelbart etter at kjennelsen var kjent, ville verken aktoratet eller forsvarerne kommentere utfallet. Utenfor rettslokalet sa imidlertid en av Manaforts forsvarere Kevin Downing at hans klient er skuffet over å ha blitt dømt og nå vil vurdere sine muligheter.

Downing sa videre at Manafort ønsket å takke dommer og jury for en rettferdig rettergang.

Allerede tidligere tirsdag varslet juryen de hadde problemer med å komme til enighet om alle punktene, og spurte dommeren om hvordan de i så fall skulle fylle ut jurydokumentene. Dommer T.S. Ellis oppfordret medlemmene av juryen om å fortsette drøftelsene av skyldspørsmålene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Første sak

Manafort så først på juryen mens kjennelsen ble lest opp, deretter tomt ned i bordet foran seg mens dommeren takket juryen for innsatsen, før han så opp, hele tiden med et stramt, uttrykksløst steinansikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

69-åringen møter i retten som følge av Russlands-etterforskningen til Mueller, en gransking som Trump stadig omtaler som en heksejakt. Dette er den første rettssaken i kjølvannet av den omfattende granskingen, men dreier seg ikke direkte om Russlands angivelige innblanding i valgkampen.

At Manafort etter alle solemerker blir dømt i saken viser likevel at spesialetterforsker Robert Mueller, som leder granskingen av det såkalte Russlandsporet, har klart å overbevise juryen. Dette tross flere måneder med bombardement fra president Donald Trump og hans støttespillere om at saken ikke har hold i virkeligheten.