Brasil holder grensa mot Venezuela åpen

Venezuelanske migranter hviler ut etter å ha krysset grensa ved Pacaraima i delstaten Roraima i Brasil mandag. Foto: Edmar Barros / Futura Press / AP / NTB scanpix
Venezuelanske migranter hviler ut etter å ha krysset grensa ved Pacaraima i delstaten Roraima i Brasil mandag. Foto: Edmar Barros / Futura Press / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brasil stenger ikke grensa mot Venezuela med det første, til tross for sammenstøtene mellom innbyggere og flyktninger i en grenseby i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landets sikkerhetsminister Sérgio Etchegoyen sier i en pressekonferanse at det å skulle stenge grensa vil være ulovlig, samtidig som det ikke vil hjelpe på situasjonen i grensebyen.

Søndag sa Brasils president Michel Temer at han ville sende politistyrker til grensa etter at innbyggerne i Pacaraima organiserte en protest mot en flyktningleir. Innbyggerne beskyldte venezuelanerne for å ha ranet og banket opp en lokal forretningsmann, ifølge en lokal avis.

Situasjonen eskalerte til voldelige sammenstøt, og det skal blant annet ha blitt kastet hjemmelagde bomber mot flyktningene.

Strømmer til

Byen ligger i delstaten Roraima hvor det bor rundt 500.000 brasilianere. I Pacaraima, hvor det bor rundt 12.000, har det strømmet inn fem ganger så mange flyktninger som det er innbyggere. Delstatens guvernør Suely Campos har bedt myndighetene stenge grensa eller i hvert fall sende nok bistand. Han har også sendt et krav til landets høyesterett om å midlertidig stanse innvandring fra Venezuela.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Stenging av grensa er utenkelig fordi det er ulovlig, sier Etchegoyen.

For to uker siden utstedte en lokal dommer i Roraima likevel en midlertidig domstolsordre som med umiddelbar virkning skulle nekte venezuelanere adgang til Brasil via land. Et døgn etter ble vedtaket håndhevet og det kom meldinger om at venezuelanere ble stanset ved grensa. Da grep høyesterett i landet inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan ikke rettferdiggjøres å velge den enkle løsningen og bare lukke døra fordi man har problemer med å huse flyktninger, slo høyesterettsdommer Rosa Weber fast og opphevet rettsordren fra tidligere og åpnet grensa igjen.

Aktuelt: Brasil sender militære til grensa med Venezuela

Full krise

Anslagsvis 2,3 millioner venezuelanere har forlatt hjemlandet som følge av den politiske og økonomiske krisen i landet, mange av dem har kommet til Brasil. I tillegg til flere tusen venezuelanere som bor i provisoriske leirer i Pacaraima, er det et tusentall som bor på gata i byen. Ifølge avisa O Globo ble hele 2.000 mennesker drevet tilbake over grensa som følge av hendelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av årets første seks måneder har 56.740 venezuelanere søkt om oppholdstillatelse i Brasil, 35.540 av dem ønsker status som flyktninger.

Flere av venezuelanerne som kommer bringer med seg smittsomme sykdommer, og brasilianske myndigheter har nå igangsatt en stor vaksineringskampanje mot meslinger og polio ettersom de to sykdommene øker i omfang.

Aktuelt: Lula registrert som partiets presidentkandidat