Paven med uvanlig sterk uttalelse om overgrep mot barn i kirken

Pave Frans, her avbildet 12. august. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB scanpix
Pave Frans, her avbildet 12. august. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et brev til verdens katolikker fordømmer pave Frans seksuelle overgrep i den katolske kirken. Han erkjenner også at de altfor lenge ble dysset ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brevet er skrevet i forkant av pavens reise til Irland i helgen. Irland er et av landene der den katolske kirken har vært rystet av overgrepsavsløringer i flere tiår.

– Den hjerteskjærende smerten til disse ofrene som roper ut i himmelen, ble lenge oversett, dysset ned og brakt til taushet, skriver pave Frans i brevet.

Paven både fordømmer og beklager overgrepene i det som i den katolske kirken blir omtalt som «Et brev til Guds folk» – en henvendelse til alle verdens 1,3 milliarder katolikker som bare blir brukt ved sjeldne anledninger.

Amerikansk rapport

Så sent som fredag ble det offentliggjort en rapport i USA der 301 prester fra Pennsylvania ble navngitt. Ifølge en storjury i delstaten er alle anklaget for overgrep mot barn, anklager som anses som troverdige. Storjuryen kritiserer også kirkeledere for systematiske forsøk på å dekke over overgrepene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I brevet skriver pave Frans at rapporten inneholder detaljerte erfaringer fra minst tusen overgrepsofre samt maktmisbruk i en periode på bortimot 70 år.

Aktuelt: Oslo katolske bispedømme: – Vi blir uvel

Ber om tilgivelse

– Det er helt grunnleggende at vi som kirke er i stand til å erkjenne og fordømme, med sorg og skam, grusomhetene som ble begått av hellige personer, prester og alle som var betrodd oppgaven å passe på og ta vare på de mest sårbare. La oss be innstendig om tilgivelse for våre synder og andres synder, skriver paven.

Det har i en årrekke strømmet på med anklager om seksuelle overgrep begått av prester og andre i den katolske kirke, blant annet i Irland, USA, Chile, Tyskland, Italia og Frankrike.

Bakgrunn: Vatikanet: Kriminelle og moralsk forkastelige overgrep