Vannstanden synker i flomrammet delstat i India – flyplass åpnet

En eldre mann vasser gjennom flomvann for å nå fram til en båt som har ankommet med forsyninger i Chengannur søndag. Foto: AP / NTB scanpix
En eldre mann vasser gjennom flomvann for å nå fram til en båt som har ankommet med forsyninger i Chengannur søndag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vannstanden har begynt å synke, og en militærflyplass er åpnet for å få fortgang i hjelpearbeidet i delstaten Kerala i India, der over 200 personer er døde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag begynte regnet å gi seg, og vannstanden har begynt å falle mange steder i delstaten etter en uke med kraftig regn. Helikoptre fra hæren og fiskebåter er nå i gang med å lete etter overlevende og fordele mat, vann og medisiner til isolerte landsbyer.

En militærflyplass i Kochi ble mandag åpnet for sivile flygninger for å få fortgang i arbeidet med å levere forsyninger og evakuere folk. Byens sivile lufthavn har vært stengt i nesten en uke.

Tusener av mennesker er blitt evakuert av fiskere som har fulgt myndighetenes oppfordring om å stille opp med båter mot betaling og ta seg inn fra kysten gjennom de oversvømte områdene.

Søndag ble 22.000 personer fraktet i sikkerhet. Samtidig ble minst 30 funnet døde. Siden 8. august har over 200 personer mistet livet i den verste flomkatastrofen i Kerala på hundre år. Noen steder i delstaten har det falt mer enn dobbelt så mye regn enn det som er vanlig i monsunsesongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 700.000 evakuert

Førsteprioritet nå er å forsyne innbyggerne med rent drikkevann og å gjenopprette strømforsyningen i Kerala, der det bor rundt 33 millioner mennesker, opplyser delstatens førsteminister Pinarayi Vijayan.

– Antall personer som er innlosjert i de 5.645 leirene, har steget til 724.649, sa Vijayan søndag.

Han sa også at helsearbeidere skal sendes ut til hver landsby for å sjekke om situasjonen har ført til spredning av sykdommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flommen som monsunregnet har utløst, har til nå forårsaket skader til en anslått verdi av 25 milliarder kroner, men tallet er ventet å stige.

Vann til halsen

I kystbyen Alappuzha er mange skoler tatt i bruk som overnattingssentre for evakuerte beboere. Byen selv ligger litt høyere i terrenget enn omlandet rundt og har derfor sluppet unna de verste konsekvensene av flommen, men bare noen kilometer unna er situasjonen fullstendig annerledes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vannet nådde nesten opp til hodet mitt, sier 48 år gamle Ullas. Han måtte flykte fra landsbyen og satte kursen for Alappuzha. Der hjelper han nå med å dele ut forsyninger til andre evakuerte.

Mistet alt

– Da flomvannet kom, så vi ikke for oss en katastrofe av dette slaget. Men minutt for minutt begynte vannivået å stige, forteller 56 år gamle Abdul Samad i byen Pandalam litt lenger sørøst.

Familien fikk ikke tid til å ta med seg noen eiendeler. Vannet flommet over muren og inn i boligen.

Samad, som tjener til livets opphold ved å sykle rundt i området og selge fisk, aner ikke hvordan han nå skal få endene til å møtes. Sykkelen er forsvunnet i flomvannet.

Lenger nord, i Malikampeedika nær Kochi, måtte Munthaz flykte fra familiens bolig sammen med sine døtre på ni og tretten år. De dro til svigerforeldrenes hus, men måtte flykte også derfra da flomvannet nådde dit etter bare få timer. Nå er familien innlosjert i en leir.

– Det var surrealistisk. Vannet nådde oss til knehøyde på et tidspunkt, og innen noen få minutter var vanndybden på 1,5 meter, med så sterke strømninger at vi så store biler flyte av gårde som om det var blikkbokser, sier hun.