800.000 på flukt fra flomkatastrofe i India

En mann med et barn på armen etter å ha blitt reddet fra et oversvømt område i Chengannur i den indiske delstaten Kerala. Foto: Aijaz Rahi / AP / NTB scanpix
En mann med et barn på armen etter å ha blitt reddet fra et oversvømt område i Chengannur i den indiske delstaten Kerala. Foto: Aijaz Rahi / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 800.000 mennesker er evakuert og over 350 har mistet livet i den verste flomkatastrofen i delstaten Kerala i India på hundre år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Redningsmannskaper vasset søndag inn i oversvømte landsbyer på leting etter overlevende som i dagevis har vært uten mat og drikke.

Mange landsbyer er feid bort av vannmassene, og myndighetene frykter at de vil finne mange flere døde etter hvert som de når fram til områder som ligger helt under vann.

I Thrissur har redningsmannskapene funnet døde som ble sperret inne i husene sine.

– De trodde ikke at vannet ville stige så høyt, tre til fem meter, da de første varslene kom, sier Ashraf Ali K.M, som leder redningsoperasjonene i den lille landsbyen Mala.

Over 840.000 evakuerte i Kerala er plassert i over 3.700 midlertidige leirer.

– Noen har reist til slektninger, men andre kommer inn. Antallene endrer seg hele tiden, sier Pinarayi Vijayan, som leder delstatsregjeringen i Kerala.

Tusener av soldater

Tusener av soldater fra både hæren, luftvåpenet og marinen og enda flere frivillige er satt inn i letingen etter overlevende i delstaten. De bruker hundrevis av båter og flere titall helikoptre for å ta seg fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De forteller at mange hus er fullstendig ødelagt, og de advarer folk mot å prøve å ta seg fram til dem.

Strømforsyningen, 10.000 kilometer veier og så mange som 134 broer er ødelagt, noe som bidrar til å isolere de flomrammede områdene. Tusener av mennesker er sperret inne, uten tilgang på mat og drikkevann.

Lørdag ble minst to tog med 1,5 millioner liter drikkevann sendt til området fra nabodelstatene, ifølge den indiske jernbanen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avskoging og klimaendringer

Store mengder nedbør er vanlig i monsuntiden i Kerala. Men i år er det noen steder falt dobbelt så mye regn som normal.

– Kerala er rammet av den verste flommen på hundre år, sier Pinarayi Vijayan.

Et langvarig lavtrykk er den direkte årsaken til de voldsomme nedbørsmengdene, ifølge indiske meteorologer.

Forskeren VS Vijayan peker i tillegg på flere menneskeskapte årsaker som trolig har bidratt: Klimaendringer, avskoging og andre uheldige inngrep i landskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var et spørsmål om tid før dette skjedde. Ufornuftig bruk av land, jord og fjell har ført til denne oversvømmelsen, sier Vijayan til avisa Hindustan Times.

3,2 meter nedbør

Vannet har gjort stor skade i alle de 14 distriktene i Kerala, en delstat med 33 millioner innbyggere. Hundrevis av landsbyer er oversvømt, og titusener av boliger står under vann. Veinettet er uframkommelig over store avstander.

I Idukki, et kupert skogsområde i det sentrale Kerala, har det siden juni falt 3.210 millimeter regn – altså over 3,2 meter.

Flomnivået har steget dramatisk de siste ti dagene, og folk fra alle deler av delstaten sendte desperate nødmeldinger på sosiale medier så lenge nettet var oppe. Været var pent søndag, men det ventes mer regn mandag.