Meny

Kofi Annan er død

VIDEO: Han vant Nobels fredspris for sitt arbeid som FNs generalsekretær og var en av vår tids viktigste diplomater. 
FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan er død, 80 år gammel. 

Annans egen stiftelse opplyser at den tidligere generalsekretæren døde lørdag etter kort tids sykdom.

– Gjennom sin karriere og sitt lederskap i FN var han en sterk forkjemper for fred, bærekraftig utvikling, menneskerettigheter og lovstyre, skriver stiftelsen i en uttalelse.

– Hans bortgang er et tap for verden. Hans livsverk vil lyse også for fremtidige generasjoner, skriver statsminister Erna Solberg (H) på Twitter.

– Savner sidestykke

Annan, som kom fra Ghana, ledet FN fra 1997 til 2006. Han var den første svarte afrikaneren som ledet verdensorganisasjonen, og den sjuende generalsekretæren.

– Han steg i gradene og førte organisasjonen inn i et nytt årtusen med en verdighet og besluttsomhet som savner sidestykke, sier dagens generalsekretær António Guterres i en uttalelse.

Guterres mener Annan «på mange måter var FN».

I 2001 mottok FN og Annan Nobels fredspris for arbeidet for en bedre organisert og mer fredelig verden.

 Fakta om Kofi Annan

* Født i Ghana i Vest-Afrika i 1938.

* Begynte å jobbe i FN-systemet på 1970-tallet og ble på 1980- og 1990-tallet visegeneralsekretær med ansvar for flere områder, blant annet for fredsbevarende operasjoner.

* Var FNs generalsekretær i to sammenhengende perioder i årene 1997–2006.

* Ble sammen med FN tildelt Nobels fredspris i 2001 for å ha revitalisert FN og bidratt til en bedre organisert og fredeligere verden.

* Engasjerte seg aktivt som fredsmegler etter at han gikk av som generalsekretær, blant annet i Kenya og Syria.

* Ledet stiftelsen Kofi Annan Foundation og organisasjonen The Elders.

(Kilder: NTB, Ritzau)

Syria-megler

I løpet av sin periode som FN-sjef måtte Annan håndtere en rekke kriser og konflikter. Han bidro blant annet i forsøkene på å skape fred mellom Israel og palestinerne.

Senere ble han utnevnt til FNs spesialutsending for Syria, og han hadde dermed en ledende rolle i forsøkene på å avslutte konflikten i landet.

Annan ledet også organisasjonen The Elders, som ble grunnlagt av Nelson Mandela og hvor blant andre Gro Harlem Brundtland er medlem.

– Annan viste at man kan være en stor humanitær og en sterk leder på samme tid. FN og verden har mistet en kjempe, skriver Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på Twitter.

– Med Kofi Annans bortgang har vi mistet en av de fremste forkjemperne for fred, frihet og en tryggere verden, ifølge utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Gjennom sitt arbeid som generalsekretær gjorde Kofi Annan seg fortjent til fredsprisen han fikk i 2001, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

«Kofi Annan fornyet FN. Han gjorde FNs arbeid for fred og utvikling mer treffende gjennom nye allianser med alle deler av verdenssamfunnet. Med sin milde og klare stemme snakket han tydelig ut mot maktmisbruk og krenkelser, helt til det siste», skriver Støre på Twitter.

SE VIDEO: Norge imponerte Kofi Annan etter 22. juli

Populært