Trump tordner tilbake mot pressen

President Donald Trump virker lite fornøyd med at over 200 amerikanske aviser torsdag skrev ledere hvor de rettet kritikk mot ham.
President Donald Trump virker lite fornøyd med at over 200 amerikanske aviser torsdag skrev ledere hvor de rettet kritikk mot ham. Foto: Evan Vucci / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slår tilbake etter kritikk fra over 350 aviser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en melding på Twitter langer Donald Trump ut mot mediene.

– DE FALSKE NYHETENES MEDIER ER OPPOSISJONSPARTIET. Det er veldig synd for vårt store land … MEN VI VINNER, skriver Trump.

I en påfølgende melding skriver Trump følgende:

– Det er ingenting jeg ønsker mer for vårt land enn ekte PRESSEFRIHET. Faktum er at pressen er FRI til å skrive og si hva den vil, men mye av det den sier er FALSKE NYHETER, fremme en politisk agenda eller bare forsøker å skade folk. ÆRLIGHET VINNER!

Rundt 350 amerikanske aviser og nyhetsbyråer gikk torsdag sammen om å forsvare pressefriheten og stå opp mot Donald Trumps aggressive karakteristikk av mediene.

The Boston Globe inviterte alle aviser og nyhetsbyråer over hele USA i forrige uke til å publisere en egen leder torsdag 16. august som en motreaksjon på president Trumps «skitne krig mot den frie pressen».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

New York Times begynner med å beskrive hvordan høyesterett i 1964 bestemte at offentlig debatt er en politisk plikt, som i noen tilfeller vil inneholde skarpe angrep på myndigheter og offentlige personer.

I 2018 kommer noen av de mest ødeleggende angrepene fra myndighetspersoner. Å kritisere mediene – for enten å underdrive eller overdrive saker, for å gjøre noe feil – er helt riktig. Nyhetsjournalister og redaktører er mennesker, og de gjør feil. Å rette disse feilene er en viktig del av jobben vår. Men å påstå at sannheter man ikke liker er «falske nyheter» truer livsnerven i et demokrati, skriver avisen.

Også aviser i Danmark har hengt seg på oppropet, ifølge nyhetsbyrået Ritzau. Politiken skriver at de ikke har medlidenhet med amerikanske medier, men at de er bekymret over at Trump «misbruker sitt embete til å demonisere den frie pressen».

Ikke alle valgte å delta i den koordinerte kampanjen, skriver nyhetsbyrået AP. Blant annet skriver The Wall Street Journal at Trump har ytringsfrihet på lik linje som alle hans mediefiender.