Meny

Bilbrannene i Sverige:

Avis mottok truende video en time før brannene

En time før bilbrannene i Sverige startet mandag kveld mottok den svenske avisen Expressen en video der en maskert mann fremførte sitt budskap: «Behandle oss som dyr og vi vil oppføre oss som dyr».
Biler i brann i Trollhättan i Sverige sent mandag kveld. Foto: Joachim Nywall/TT / NTB scanpix

Massebrenningen av biler vest i Sverige har rystet landet i forkant av riksdagsvalget 9. september.

Mandag klokken 19.46 mottok Expressens fotograf Niclas Hammarström en video der en maskert mann fremmer «anklager mot politiet og samfunnet», skriver avisen torsdag. Dette var en drøy time før bilene ble påtent flere steder i Vest-Sverige:

«Dette er en beskjed til politiet, samfunnet og politikerne. Politiets vold og brutalitet mot mennesker … folk blir daglig trakassert på grunn av fordommer. (…) Dette må ta slutt. (…) Skal det være rettferdig skal alle behandles likt. Behandle oss som dyr, og vi vil opptre som dyr. Dette er ikke en trussel, men for å vekke samfunnet», sier den maskerte mannen i opptaket.
Se videoen fra Expressen:

Vet ikke hvem mannen er

Hammarström bidro i helgen til en reportasje om sosiale problemer i Gøteborg. En av reporternes kilder videreformidlet videoen. Det var ingen detaljer i opptaket om hva som skulle skje eller hvor, men fra klokken ni mandag kveld fikk politiet i Vestre Götaland melding om påsatte bilbranner fire forskjellige steder i løpet av et kvarter. I løpet av de kommende to døgn ble over hundre biler påtent ulike steder i landet.

Utbrente biler på en parkeringsplass ved Frölunda torg i Gøteborg. Rundt 80 biler ble enten satt fyr på eller utsatt for hærverk i og utenfor Göteborg mandag kveld. Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix

Mannen i videoen snakker gøteborgdialekt med aksent.

Dagen etter brannene hadde Expressens reportere avtalt et møte med mannen. En annen person stilte til møtet, og sa han «kun var en kurér».

Expressen har ikke kunnet identifisere mannen i opptaket eller avdekke hvilken rolle han har hatt i angrepene, utover at han tydeligvis kjente til dem i forkant av hendelsene.

– En slags samfunnsprotest fra kriminelle

– At dette er en reaksjon på politiets arbeid mot kriminell virksomhet er en av hypotesene vi har, sier Mats Ihlbom fra svensk påtalemyndighet til Expressen.

– Hensikten med bilbrannene er å «jävlas med» samfunnet og politiet. Det er en slags samfunnsprotest utført av grovt kriminelle, sa professor i kriminologi ved Stockholms universitet, Jerzy Sarnecki, til ABC Nyheter onsdag, før Expressen publiserte videoen.

Skjermdump, øyenvitnevideo av gjerningsmenn ved et av åstedene. Foto: Storyful

Det har vært en rekke bilbranner i forkant av skolestart i Sverige det siste tiåret, men aldri i dette omfanget. Politiet mistenker at aksjonen har vært koordinert gjennom sosiale medier.

Les også: – Hensikten med brannene er å provosere samfunnet

Politiske reaksjoner før valget

Brannene har ført til kraftige politiske reaksjoner i Sverige før riksdagsvalget. «Det kan kun finnes et motiv for dette: de ønsker at valget skal handle om bilbrannen», skriver Johan Hedin fra det svenske Senterpartiet på Twitter.

«Det skulle ikke forundre meg om ekstreme høyrekrefter var innblandet på noe vis», skriver Daniel Riazat, som sitter i den svenske riksdagen for det sosialistiske Vänsterpartiet (tilsvarer norsk SV), ifølge Expressen.

Videoopptak fra vitner viste svartkledde gjerningsmenn som samarbeider om å sette fyr på bilene. Noen av dem knuste bilruter, mens andre kastet inn bensinbomber.

Les også: Löfven gikk natteravn og lovet kamp mot bilbrennere

Flere pågrepet

Også natt til onsdag ble biler påtent i Gøteborg og i Borås. Det var uklart om disse brannene kunne knyttes direkte til vandaliseringen natt til tirsdag.

Politiet pågrep tirsdag to ungdommer fra Frölunda i forbindelse med bilbrannene. Flere andre ble også innbrakt, og under avhør av dem framkom det opplysning som førte til at en svensk 19-åring ble pågrepet av tyrkisk grensepoliti tirsdag. De tre mistenkte bor i nærheten av åstedet i Västra Frölunda, og er alle tidligere straffedømt ifølge Expresssen.

Ifølge SVT Nyheter ble også tre personer pågrepet i Hjällbo og Bergsjön natt til tirsdag, mistenkt for å ha medvirket til brannene. De ble løslatt etter avhør, men har fremdeles status som mistenkte.

Øvrige kilder: NTB.

Les også: Kraftig økning i bilbranner i Sverige

Populært