Tidligere CIA-direktør anklager Trump for maktmisbruk

USAs president Donald Trump får kritikk etter at han fjernet sikkerhetsklareringen til tidligere CIA-direktør John Brennan.
USAs president Donald Trump får kritikk etter at han fjernet sikkerhetsklareringen til tidligere CIA-direktør John Brennan. Foto: Carolyn Kaster / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere CIA-direktør John Brennan beskylder USAs president Donald Trump for maktmisbruk etter at han fikk sikkerhetsklareringen opphevet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hvite hus bekreftet onsdag at de gjør alvor av truslene om å trekke tilbake sikkerhetsklareringen til flere som jobbet under forgjengeren Barack Obama.

Per nå er det imidlertid kun Brennan det gjelder.

– Prøver å skremme

Den tidligere CIA-direktøren sier i et intervju med MSNBC at han først fikk vite om det da han så det på nyhetene.

– Jeg mener at Trump bestemte seg for å gjøre dette, slik han har gjort mot andre, for å prøve å skremme og slå ned på all kritikk mot ham og administrasjonen, sier Brennan. Han anklager Trump for maktmisbruk, men legger til at det ikke vil hindre ham i å snakke ut. Brennan har flere ganger kommet med skarp kritikk av den amerikanske presidenten.

Tidligere etterretningssjefer får gjerne beholde tilgang til hemmeligstemplet informasjon etter avsluttet tjeneste for regjeringen, slik at de kan konsultere med sine etterfølgere. Listen over dem Trump truer med å frata denne retten er alle blant presidentens kritikere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Trump tar sikkerhetsklareringen fra CIAs tidligere direktør

Kritikk

I en uttalelse fra Trump som pressetalskvinne Sara Sanders leste opp, skyldte presidenten på Brennans uberegnelige opptreden og oppførsel. Han hevdet også at han nå oppfylte det ansvaret grunnloven gir ham for å beskytte USAs nasjonale hemmeligheter.

Men en rekke demokrater, og også noen republikanere, fordømte handlingen. Leder for Demokratene i Representantenes hus, Nancy Pelosi, omtalte det som «sjokkerende maktmisbruk». Den demokratiske senatoren Mark Warner advarte om at Trump nå satte «farlig presedens» ved å «politisere måten vi verner om våre nasjonale hemmeligheter på, kun for å straffe presidentens kritikere».

Lederen i Representantenes hus, Paul Ryan, har tidligere avvist disse truslene fra Trump og sagt at han bare «troller» folk. Også den republikanske senatoren Bob Corker reagerte etter nyheten onsdag.

– Med mindre det her er noe konkret som jeg ikke er klar over, minner det, som jeg tidligere har sagt, mer om en bananrepublikk-type ting, sa Corker.

Mer om saken: Manafort anklaget for gjentatte løgner