Meny

Nesten 50 drept i selvmordsangrep på skole i Kabul

Minst 25 mennesker ble drept og mange ble såret i et selvmordsangrep mot en videregående skole i Kabul onsdag. Foto: AP / NTB scanpix
Minst 48 mennesker er drept i et selvmordsangrep mot en skole i Kabul. IS anklages for å stå bak, mens Taliban fortsetter sine angrep andre steder i landet.

Avgangselevene var samlet for å forberede seg til avsluttende eksamen da angrepet skjedde tirsdag ettermiddag.

– Vi kan bekrefte at angrepet ble utført av en selvmordsbomber til fots. Angriperen sprengte seg inne på skolen, sier politiets talsmann Hashmat Stanikzai.

Få timer etter bombeangrepet opplyser helsedepartementet at tallet på drepte har steget til 48. Minst 67 er såret, og departementets talsmann Wahid Majrouh påpeker at tallene ikke er endelige.

Taliban nekter

Ingen har tatt på seg ansvaret for angrepet, men Talibans talsmann Zabihullah Mujahid benekter at det var de som sto bak.

Privatskolen Mawoud Academy ligger i det sjiamuslimske Dashti Barcha-nabolaget vest i Kabul. Skolen, som gir videregående utdanning til elever som skal på universitetet, har blandende klasser med både gutter og jenter, noe som ikke er vanlig i mange skoler i Afghanistan.

Les også:  Franske Aquarius legger til på Malta med 141 migranter om bord

Anklager IS

Ifølge TOLO News var det over 100 elever i klasserommet der selvmordsbomberen utløste sprengladningen, de fleste av dem rundt 18 år gamle.

Jawad Ghawari, som er medlem av byens sjiamuslimske råd, anklager den ytterliggående islamistgruppa IS for å stå bak.

Ifølge Ghawari har IS de siste to årene stått bak minst 13 angrep mot sjiamuslimske moskeer, skoler og kultursentre i Kabul.

Les også:   Wara vil ha slutt på all offentlig støtte til muslimske trossamfunn

(Saken fortsetter under)

Taliban nekter for å ha stått bak onsdagens selvmordsangrep mot en videregående skole i Kabul, men innrømmer å ha angrepet en rekke militærbaser og påført regjeringsstyrkene store tap den siste uka. Foto: AP / NTB scanpix

Taliban-angrep

Samtidig med selvmordsangrepet i Kabul, kom det melding om nye Taliban-angrep andre steder i Afghanistan onsdag.

I Baghlan-provinsen ble minst 45 regjeringssoldater og politifolk drept da Taliban erobret to militærbaser.

Tirsdag erobret opprørerne også en militærbase i Ghormach-distriktet i Faryab-provinsen, og før helga ble nærmere 50 soldater og politifolk drept i Taliban-angrep mot militærbaser og stillinger i provinsene Uruzgan, Paktia og Balkh.

Minst 100 medlemmer av afghanske sikkerhetsstyrker skal også ha blitt drept da rundt 1.000 Taliban-opprørere angrep provinshovedstaden Ghazni i helga, men onsdag ble det meldt at de hadde trukket seg ut av byen igjen.

Fakta om krigen i Afghanistan

* I oktober 2001, få uker etter 11. september-angrepet, sto USA i spissen for en invasjon som styrtet det afghanske Taliban-regimet og hjalp en opprørsallianse til makten.

* Daværende president George W. Bush beskyldte Taliban for å ha gitt al-Qaida, som sto bak terrorangrepet, et fristed.

* USA og deres NATO-allierte hadde på det meste over 150.000 soldater i landet.

* NATO avsluttet sine kampoperasjoner i Afghanistan i 2014. Forsvarsalliansen har fortsatt rundt 12.000 soldater i landet, blant dem 8.400 amerikanere.

* Norge har 50 spesialsoldater i Afghanistan. De skal drive opplæring av afghanske styrker ut 2018.

* Krigen i Afghanistan har anslagsvis kostet over 110.000 mennesker livet.

* Nesten 2,5 millioner afghanere er ifølge UNHCR registrert som flyktninger, men det antas at ytterligere 1 million afghanere lever som uregistrerte flyktninger i Pakistan.

* Taliban kontrolleer i dag store områder i Afghanistan, og den ytterliggående islamistgruppa IS har også et nærvær i landet.

Kilde: NTB

Posisjonerer seg

Afghanistan-kjenneren Kristian Berg Harpviken mener Talibans opptrapping er et forsøk på å styrke egen posisjon i forkant av fredsforhandlinger, noe både regjeringen i Kabul og USA håper å få dem med på.

– Den brutale virkeligheten er at når utsiktene til samtaler blir mer reelle, trapper partene opp krigføringen med mål om sikre seg en sterkere posisjon ved forhandlingsbordet. Dette er nok en vesentlig del av det vi nå ser, sa Harpviken til NTB før helga.

Populært