Meny

Estland finner ikke NATO-missil

Det var to Eurofighters (bildet) og to franske Mirage-fly som deltok i en rutineøvelse i regi av NATO i Estland. Foto: Eduardo Abad / AP / NTB scanpix

Det estiske flyvåpenet finner fortsatt ikke missilet som et spansk NATO-fly mistet i forrige uke.

For en uke siden ble en NATO-øvelse i Estland stoppet etter at en spansk Eurofighter ved en feiltakelse fyrte av et skarpt missil rundt 50 kilometer fra den russiske grensa.

Missilet skal ha vært av typen AMRAAM, med ti kilo eksplosiver og en rekkevidde på 55 og 185 kilometer. Myndighetene har ikke gitt noen forklaring på årsaken. Russiske medier har i etterkant latterliggjort hendelsen.

Missilet ble avfyrt i sørlige Estland i retning nord i en høyde av seks kilometer. Flyvåpenet tror det krasjet og eksploderte i et ubebodd myrområde i Endla nasjonalpark. Hvis det stemmer, har det fløyet 80 kilometer fra der flyet befant seg, like ved byen Otepää lengre sør.

Den estiske statsministeren Jüri Ratas har vært i kontakt med NATOs generalsekretær, ifølge en pressemelding.

Fulgte motorvei

– Jeg sa til generalsekretæren at dette er en alvorlig hendelse og vi er, forståelig nok, bekymret for den i Estland. Takk Gud for at ingen er skadd som følge av hendelsen, etter det vi vet, sa Ratas.

Det er funnet et krater som sannsynligvis skyldtes en eksplosjon, skriver avisen Postimees. Men fortsatt har ikke flyvåpenet funnet noen rester av missilet, til tross for omfattende søk med metalldetektorer.

På turen har missilet sannsynligvis fulgt en betydelig strekning av motorveien mellom Tartu og Tallinn og krysset tre fylker. Skader på personer eller eiendom regnes som svært usannsynlig, men kan ikke utelukkes helt.

Fly satt på bakken

Nå pågår etterforskningen av hvordan hendelsen kunne skje. Missilet har en selvdestruksjonsmekanisme, men det ser ikke ut til å ha fungert ettersom pilotene ikke la merke til noen eksplosjon i lufta.

Dessuten tok det én time før politiet ble kontaktet om hendelsen, selv om piloten varslet straks.

Flyvåpenet kaller dette en sannsynligvis menneskelig feil. Imidlertid påpeker estiske medier at det var en erfaren pilot bak spakene.

Ifølge den spanske avisen El País er de spanske Eurofighter-flyene stasjonert i Baltikum foreløpig satt på bakken. De spanske Eurofighter-flyene har vært involvert i flere ulykker de siste årene. I oktober i fjor omkom en pilot i Spania.

Seks spanske Eurofighters, fire franske Mirage 2000 fly og om lag 230 personer er stasjonert i Estland som en del av en «Baltisk patruljeordning» i NATO-regi.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært