Franske Aquarius legger til på Malta med 141 migranter om bord

Det franske redningsskipet Aquarius fikk onsdag lov til å legge til kai på Malta. Bildet viser skipet på vei ut fra Marseille tidligere i sommer.
Det franske redningsskipet Aquarius fikk onsdag lov til å legge til kai på Malta. Bildet viser skipet på vei ut fra Marseille tidligere i sommer. Foto: Claude Paris / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det franske redningsskipet Aquarius la til ved kai på Malta onsdag med 141 mennesker om bord. Gruppen skal fordeles blant flere EU-land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter mye fram og tilbake har fem EU-land sagt seg villige til å ta imot sin del av migrantene, inkludert 114 som kom til Malta for en drøy uke siden. De siste 141 ble plukket opp i to omganger utenfor kysten av Libya fredag.

Italia og Malta sa straks at det ble uaktuelt for dem å ta imot flere flyktninger, og Aquarius drev i helgen rundt i Middelhavet i påvente av at EU skulle finne fram til en løsning. Når tar Tyskland, Frankrike, Luxembourg, Portugal og Spania hver sin kvote.

Det er femte gang siden juni at EU løser slike problemer ad hoc. Dette tvang seg fram da den nye, høyreorienterte regjeringen i Italia nektet å la redningsskip gå til kai. Etter det ble Spania det viktigste anløpsstedet, men nå sier myndighetene at kapasiteten er sprengt.

Menneskerettighetsgrupper som SOS Mediterranee, som driver Aquarius sammen med Leger Uten Grenser (MSF), sier de har en moralsk plikt til å redde mennesker som er i havsnød.

SOS Mediterranee hilser beslutningen til EU velkommen, det samme gjør FNs høykommissær for flyktninger. Samtidig etterlyses det er en mer varig modell for løsning av slike utfordringer.