Banket opp terrorist i svensk fengsel: – Gjorde det for Sverige

<p>Rakhmat Akilov er i Stockholm tingrett dømt til fengsel på livstid og utvisning fra Sverige for lastebilangrepet der fem mennesker ble drept.</p>
Rakhmat Akilov er i Stockholm tingrett dømt til fengsel på livstid og utvisning fra Sverige for lastebilangrepet der fem mennesker ble drept. Foto: Privat

Terrordømte Rakhmat Akilov (40) ble banket opp da han ble plassert på en avdeling med noen av Sveriges aller farligste fanger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På ettermiddagen 2. august ble Rakhmat Akilov, mannen som stod bak terrorangrepet i Stockholm sentrum i 2017, banket opp i høysikkerhetsfengselet Kumla av en medfange.

Ifølge Aftonbladet gikk alt galt da kriminalomsorgen forsøkte å plassere Akilov på en avdeling sammen med noen av Sveriges tyngste kriminelle.

Et 33 år gammelt gjengmedlem, som også er terrordømt, skal ha blitt så forbannet over at Akilov ble plassert på avdelingen at han gikk inn på 40-åringens celle og banket ham opp.

Les også: Akilov dømt til livstid og utvisning

Erkjenner vold

Fengselsbetjenter skal ha hørt skrik og slag fra 40-åringens celle, før de utløste voldsalarmen. Mishandlingen skal ikke ha stoppet før betjentene tok seg inn på Akilovs celle og fikk kontroll på 33-åringen.

FENGSEL: Voldshendelsen fant sted i høysikkerhetsfengselet Kumla i Sverige. Foto: Kriminalvarden
FENGSEL: Voldshendelsen fant sted i høysikkerhetsfengselet Kumla i Sverige. Foto: Kriminalvarden

I avhør har gjengmedlemmet erkjent volden.

– Jeg gjorde det for Sverige, de som døde og deres pårørende, skal han ha uttalt ifølge Aftonbladet.

Etter angrepet ble Akilov igjen holdt isolert.

Les også: Svensk påtalemyndighet: Akilov ville straffe Sverige med terrorangrep

Drept fem personer

Fem mennesker ble drept og 14 ble såret da Akilov 7. april i fjor kjørte en lastebil inn i Drottninggatan i sentrum av Stockholm. Ferden endte i inngangspartiet til varehuset Åhléns, der han forsøkte å detonere en hjemmelaget sprengladning.

Usbekeren søkte asyl i Sverige i 2014, men fikk avslag to år senere og skulle utvises.

Svensk rettspraksis innebærer at en som er dømt til fengsel på livstid, kan søke om å få straffen tidsbestemt etter å ha sonet ti år. Ifølge dommen skal Akilov utvises når han løslates.

Personvernpolicy