Malta gjør kuvending og tar imot Aquarius

Spanias statsminister Pedro Sanchez hadde i helgen besøk av Tysklands statsminister Angela Merkel. Blant temaene var innvandring og asylpolitikk. Nå har begge land sagt ja til å ta imot mennesker om bord på Aquarius. Foto: Javier Fergo / AP / NTB scanpix
Spanias statsminister Pedro Sanchez hadde i helgen besøk av Tysklands statsminister Angela Merkel. Blant temaene var innvandring og asylpolitikk. Nå har begge land sagt ja til å ta imot mennesker om bord på Aquarius. Foto: Javier Fergo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Malta sier ja til å la redningsskipet Aquarius legge til kai etter først å ha sagt bastant nei. De 141 menneskene om bord fordeles mellom fem EU-land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fire dager har det frivillige redningsskipet jaktet på et sted å legge til kai, men fram til tirsdag var svaret nei fra alle hold. Tirsdag ettermiddag løste imidlertid situasjonen seg.

– Spania har samordnet en pioner-avtale med seks land for å fordele mottaket av menneskene på Aquarius. Spania vil ta imot 60 personer, skriver den spanske statsministeren Pedro Sanchez på Twitter.

Regjeringen i Lisboa melder at Portugal vil ta imot 30 personer fra skipet.

Samtidig fastslår Maltas statsminister Joseph Muscat at båten får komme til Valletta, og at menneskene om bord skal sendes til Frankrike, Tyskland, Luxembourg, Portugal og Spania. Det er uklart om Malta selv skal ta imot noen, eller om deres del av avtalen kun innebærer å tilby en havn.

– Underernærte

Løsningen kom fire dager etter at de 141 migrantene og flyktningene ble plukket opp fra to båter utenfor kysten av Libya. Mange av dem kommer fra Eritrea og Somalia, og en stor andel er også mindreårige uten voksenfølge, ifølge hjelpeorganisasjonen SOS Méditerranée, som sammen med Leger Uten Grenser drifter Aquarius.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Organisasjonen opplyser også at mange er svake og underernærte etter å ha levd under umenneskelige forhold i Libya.

Det er andre gang at Aquarius blir nektet å legge til kai både i Italia og Malta og må seile videre rundt i Middelhavet med migranter og flyktninger som ingen vil ta imot.

Sist det skjedde var i juni, da skipet hadde reddet 630 mennesker. Etter flere dager der EU-land ga hverandre skylden for situasjonen, fikk det til slutt legge til kai i Spania. Flere EU-land delte på ansvaret med å behandle asylsøknadene deres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne gangen var spanske myndigheter mer nølende. Tidligere tirsdag sa en regjeringskilde at det ikke var aktuelt å la Aquarius legge til kai fordi Spania «ikke var ikke er den tryggeste havnen» for migrantene og flyktningene.

Les også: Jorda kan ha fem varme år i vente

Artikkelen fortsetter under annonsen

Korsika sa ja

Før avtalen kom på plass tirsdag, sa myndighetene i regionen Catalonia i Spania at de ville ta imot alle 141 fra Aquarius. Lokale ledere på den franske øya Korsika sa seg også villig til å ta imot skipet, men regjeringen i Paris var taus.

– Det er på tide at Europa våkner opp og at alle tar sin del av ansvaret. I mellomtiden, når det oppstår nødssituasjoner, er du nødt til å håndtere dem, sa Jean-Guy Talamoni, president i Korsikas folkevalgte forsamling, til BFMTV.

Også i byen Sete på det franske fastlandet sa havnesjefen ja til å la skipet legge til kai.

– Mitt forslag, og dette insisterer jeg på, har kun en humanitær dimensjon i henhold til den internasjonale havretten. Det er en forpliktelse å hjelpe mennesker i fare. Middelhavet er blitt en gravplass, sa havnesjef Jean-Claude Gayssot til Europe-1.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt i år har over 1.500 mennesker druknet i Middelhavet på vei fra Nord-Afrika til Europa, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Italia har i årevis bedt andre EU-land om hjelp i forbindelse med at 700.000 mennesker siden 2013 har ankommet landet etter å ha krysset Middelhavet. Da den nye høyreorienterte og populistiske italienske regjeringen tiltrådte 1. juni, ble italienske havner stengt for frivillige redningsskip.

Les også: Undersøkelse: Tror vi kaster mindre mat og bruker klær oftere enn vi faktisk gjør