Flere omkomne funnet etter brokollaps i Genova

Video: Amatørvideo viser øyeblikket broa kollapset. Minst 30 mennesker har mistet livet og flere er livstruende skadd.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere titall mennesker omkom da en motorveibro i Genova raste sammen i et kraftig uvær. Opptil 35 biler og flere lastebiler falt 45 meter før de traff bakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var tordenvær og kraftige vindkast da en av søylene som holdt broen oppe, ga etter. Biler og lastebiler dundret i bakken sammen med tonnevis av betong og armeringsjern.

– Dessverre er det rundt 30 døde og mange som er alvorlig skadd, sa innenriksminister Matteo Salvini tirsdag ettermiddag.

Kilder i det italienske sivilforsvaret sier til nyhetsbyrået ANSA at minst 35 mennesker er omkommet. Offisielt opplyser sivilforsvaret at 20 er bekreftet døde og at tilstanden er kritisk for ti skadde.

Årsaken til ulykken er ikke kjent. Øyenvitner har fortalt at broen ble truffet av lyn før den raste, men det er uklart om dette bidro til kollapsen.

(Saken fortsetter under)

En 200 meter lang seksjon av den opphøyde motorveien ved Genoa kollaps tirsdag ettermiddag. Foto: EPA/LUCA ZENNARO

Ferie

Genova ligger ved Middelhavet nordvest i Italia. Morandi-broen forbinder motorveien A10 fra Frankrike med en annen motorvei som går nordover til Milano.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trafikken var tirsdag større enn vanlig siden mange italienere var på vei til kysten eller fjellene i forbindelse med høytiden Ferragosto.

Transportminister Danilo Toninelli beskriver på Twitter ulykken som en enorm tragedie. Statsminister Giuseppe Conte vil reise til Genova i løpet av dagen, ifølge nyhetsbyrået ANSA.

– Apokalyptisk

Journalisten Franco Nativo fra TV-kanalen Telegenova sier han kunne se minst åtte-ni kjøretøy som lå knust under betongmassene på ulykkesstedet.

– Det er en apokalyptisk scene, sier han.

Situasjonen var uoversiktlig tirsdag ettermiddag. Over 280 mennesker og hundepatruljer deltok i redningsarbeidet. Brannfolk sa de var redd gassledninger på stedet ville eksplodere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å Gud, sier en mann på et videoopptak fra ulykkesstedet.

Bilder av broen viser en grønn lastebil som klarte å stanse rett før motorveien slutter i løse lufta.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Planlagt vedlikehold

Morandi-brua ble bygd på 1960-tallet og kjent som Genovas «Brooklyn Bridge».

Det var planlagt vedlikehold og sikkerhetsarbeid på broen, men ifølge transportminister Danilo Toninelli var arbeidet ikke påbegynt da ulykken skjedde. Manglende vedlikehold på gamle broer er et utbredt problem i Italia.

Den sammenraste delen av Morandi-broen traff et industriområde hvor det går flere jernbanelinjer. Flere bygninger på stedet skal ha fått skader.

En mann som befant seg under broen da den raste, sier det er et mirakel at han overlevde. I et intervju med italiensk TV forteller han at sjokkbølgen fra kollapsen kastet ham ti meter bortover og inn i en vegg.

Fakta om ulykken på Morandi-broen i Italia

* Ponte Morandi er en bro på motorveien A10 ved den italienske havnebyen Genova.

* Broen ble bygget mellom 1963 og 1967 og er 1.102 meter lang. Den krysser elven Polcevera, samt flere bygninger og et jernbanespor.

* Tirsdag ved 12-tiden kollapset en rundt 80 meter lang del av broen. Høyden over bakken er her rundt 45 meter.

* Det var kraftig regnvær og sterke vindkast da ulykken skjedde.

* Opptil 35 biler og tre lastebiler befant seg på delen av broen som raste ned, ifølge det italienske sivilforsvaret.

* Italias regjering har bekreftet at rundt 30 mennesker omkom. Kilder i brannvesenet opplyser til nyhetsbyrået ANSA at 35 personer er døde.

* Ulykken er den største som involverer en bro i Europa på flere tiår, ifølge italienske myndigheter.

Kilde: AP, AFP, Wikipedia