Löfven vil ikke lempe på asylreglene

Statsminister Stefan Löfven sier at Sverige ikke kan gjeninnføre de reglene som førte til flyktningstrømmen i 2015.
Statsminister Stefan Löfven sier at Sverige ikke kan gjeninnføre de reglene som førte til flyktningstrømmen i 2015. Foto: Anders Wiklund/tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Stefan Löfven mener at Sverige ikke kan gjeninnføre regler som vil gjøre det lettere å få asyl.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et partilederintervju i svensk radio hevder Löfven at det var borgerlige partiers lovvedtak som åpnet for flyktningstrømmen høsten 2015, selv om det var han som statsminister og hans regjering som godkjente åpning av grensen.

– Vi burde ha gått hardere ut mot det lovverket, sier Löfven. Men han godtok reglene den gang, ettersom det var en forutsetning for å få til regjeringssamarbeid med Miljöpartiet.

Statsministeren forsvarer seg med å si at ingen ved valget i 2014 kunne forutse flyktningkrisen. Nå mener han at det er utelukket å gjeninnføre myke regler som legger Sverige åpent for nye strømmer av migranter.

– Sverige kan ikke ha en mer sjenerøs lovgiving enn landene omkring, sier statsministeren.

Samtidig har regjeringen fått gjennom en lov i Riksdagen som gir opp mot 9.000 enslige, unge en ny mulighet til å søke om opphold.

– Dette er et spesielt tiltak i en spesiell tid, sier Löfven. Han legger til at det var nødvendig å gjøre noe, ettersom de enslige, unge hadde ventet så lenge.

Det er valg på ny riksdag i Sverige 9. september.

Aktuelt: Löfven forbannet over bilbranner i Sverige