Meny

Löfven forbannet over bilbranner i Sverige

Se video filmet av et øyenvitne på Frölunda Torg i Gøteborg.

Nærmere 100 biler ble påtent og vandalisert av maskerte ungdommer flere steder i Sverige natt til tirsdag. Statsminister Stefan Löfven er rasende.

– Jeg blir forbannet. Mitt spørsmål til dere er: Hva faen holder dere på med, lyder Löfvens klare melding til de svartkledde og maskerte gjerningspersonene.

– Dere ødelegger for dere selv, dere ødelegger for naboene deres, sier den svenske statsministeren til Sveriges Radio.

– Sjofle angrep

Justis- og innenriksminister Morgan Johansson reagerer også sterk på meldingene om at nærmere 100 biler ble påtent og vandalisert i byer som Göteborg, Trollhättan, Stockholm og Uppsala natt til tirsdag.

– Leser om de sjofle angrepene med bilbranner i Göteborg akkurat nå. I fjor skjerpet regjeringen straffen for grovt skadeverk, som nå kan gi opptil seks års fengsel, tvitrer han.

– Jeg håper at kjeltringene kan pågripes slik at de kan få den straffen de fortjener, fortsetter Johansson.

Aktuelt: Riksadvokat kaller inn til møte om gjengkriminalitet i Oslo

Maskerte

De første meldingene om bilbranner begynte å strømme inn fra Göteborg og Trollhättan i 21-tiden mandag kveld. Utover natten kom det lignende meldinger fra Stockholm og flere andre byer.

Statsminister Stefan Löfven sier at han er rasende etter nattens hærverk på nærmere 100 biler i flere svenske byer. F Foto: Erik Simander/tt / NTB scanpix

Overvåkningsbilder viste svartkledde og maskerte gjerningspersoner som løp fra bil til bil, bærende på dunker med brennbar veske. Ingen var i morgentimene pågrepet og politiet ba publikum om hjelp.

Aktuelt: Siv Jensen vil ikke lenger mene noe om Sverigedemokraterna

Sosiale medier

– Det kan være personer som sett noe eller foreldre som har fått ungdommer hjem som lukter litt for mye bensinrøyk i stedet for sigaretter, sier politiets pressetalsmann Hans Lippens til Aftonbladet. Han tror bilbrannene ble organisert via sosiale medier, det samme gjør øyenvitner.

– Jeg så tre-fire svartkledde gutter. En av dem kastet en molotovcocktail mot en bil som tok fyr med en gang. Så var det kraftig smell, fortalte et øyenvitne til GT.

– Dette var organisert. De ville gjøre så mye skade som mulig. Jeg var redd, forteller øyenvitnet.

Aktuelt: Sverigedemokraterna kan bli størst

Stein og kinaputter

Da politiet rykket ut til meldinger om bilbranner i Kronogården-området i Trollhättan, ble de møtt av steinkastende ungdommer.

– Det er en ungdomsgjeng som også kaster kinaputter og stein mot politiet, opplyste politiets talsperson Ulla Brehm.

Ingen politifolk kom til skade, men det ble heller ikke foretatt pågripelser.

Aktuelt: Löfven mener drap på mann med Downs syndrom er dypt tragisk

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært