Trump-rådgiver gjorde hemmelige opptak i Det hvite hus

I april 2017 var Omarosa Manigault en viktig politisk rådgiver og kommunikasjonsansatt i Donald Trumps administrasjon. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix
I april 2017 var Omarosa Manigault en viktig politisk rådgiver og kommunikasjonsansatt i Donald Trumps administrasjon. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trumps tidligere rådgiver Omarosa Manigault Newman får krass kritikk for å ha brutt sikkerhetsreglene ved å gjøre hemmelige opptak i Det hvite hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump selv er ikke nådig i sin omtale på Twitter av Newman, som han mandag blant annet kalte «ondskapsfull, men ikke smart».

Lederen for det republikanske partiets nasjonalkomité, Ronna McDaniel, er rasende.

– Er det noen som med hodet på rett plass, kan si det er greit å gjøre hemmelige opptak med stabssjefen i Det hvite hus, spør McDaniel på Twitter.

Ned Price, som var talsperson for det nasjonale sikkerhetsrådet under Obama, sier at han aldri har hørt om noe lignende brudd på sikkerhetsprosedyrene.

– Det er ikke bare noe utenom det vanlige, det har rett og slett aldri skjedd før. Beredskapsrommet er nærmest et slags hellig sted, det aller sikreste av sikre steder, sier Price.

I 2016 og 2017 var Newman politisk rådgiver og en offentlig støttespiller for Trump. Hun ble sparket fra Det hvite hus i desember i fjor, og hun hevder å ha opptak av selve hendelsen. Hun sier Det hvite hus er et arbeidssted der «alle» lyver konstant.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Over 100 aviser til motangrep på Trump

Opptak

– De sender meg inn til beredskapsrommet, dørene er låst, de sier jeg ikke kan gå og begynner å true meg, skremme meg og presse meg, sier hun i et intervju med NBC.

I intervjuet avspilles et lydopptak som Newman hevder å være stabssjef John Kelly som opplyser at hun sparkes på grunn av «betydelige integritetsspørsmål».

Beredskapsrommet, der beslutninger av nasjonal sikkerhet blir fattet av USAs politiske og militære ledelse, er underlagt strenge regler, blant annet er det totalforbud mot å bringe med seg elektronisk utstyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: – Det finnes opptak av Donald Trump som sier N-ordet

Alle lyver

– Jeg måtte beskytte meg fordi Det hvite hus er et sted hvor alle lyver. Presidenten lyver til det amerikanske folket, Sarah Huckabee Sanders står foran landet og lyver hver eneste dag. Du må beskytte din egen rygg, ellers så vil du se deg tilbake og ha 17 kniver i ryggen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sanders har ikke kommentert anklagen mot seg selv, men retter skarp kritikk mot Newmans framgangsmåte.

– Bare tanken på at en ansatt skulle ha sneket med seg opptaksutstyr inn i beredskapsrommet i Det hvite hus, viser ringeakt for arbeidet med å øke USAs sikkerhet, sier hun i en pressemelding.

– Og deretter skryte av det på en landsdekkende fjernsynskanal, viser ytterligere mangel på karakter og integritet hos denne misfornøyde tidligere ansatte i Det hvite hus, skriver Sanders videre.

Aktuelt: Trump støtter Harley-Davidson-boikott

Trump-opptak

Mandag offentliggjorde Newman et nytt opptak av en samtale hun angivelig hadde med president Donald Trump etter at hun fikk sparken, der presidenten sier «ingen har fortalt meg noe».

Newman truer i dette opptaket med å avsløre det hun omtaler som omfattende korrupsjon i Det hvite hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det skjer mye korrupt i Det hvite hus og jeg skal avsløre mye av det, sier hun i opptaket.

I boken «Unhinged» som kommer i bokhyllene tirsdag, skriver Newman at presidenten ofte brukte ordet «neger» i sin omtale av mørkhudede personer.

Sanders hevder på sin side at boken er fylt med løgner og falske anklager, og Trump har omtalt Newman som «en skurk».