Motdemonstranter tok helt over høyreradikal markering i USA

Hvite nasjonalister marsjerer gjennom Lafayette Square i Washington under markeringen «Unite the Right 2» søndag. Foto: AP / NTB scanpix.
Hvite nasjonalister marsjerer gjennom Lafayette Square i Washington under markeringen «Unite the Right 2» søndag. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nær 2.000 motdemonstranter samlet seg i Washington for å demonstrere mot den høyreradikale markeringen «Unite the Right 2» like ved Det hvite hus søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De rundt 30 hvite nasjonalistene var totalt underlegne i antall da motdemonstrantene møtte opp i Washington. Arrangøren bak arrangementet hadde ventet at opp mot 400 ville stille til en «markering for hvites sivile rettigheter» i Lafayette Park, like over gata fra Det hvite hus.

Ettårsmarkering

«Unite the Right 2» var organisert av de samme personene som sto bak «Unite the Right»-marsjen i Charlottesville i Virginia i fjor. Søndagens markering var lagt til årsdagen for de voldelige demonstrasjonene, der den antirasistiske motdemonstranten Heather Heyer ble påkjørt og drept da en mann pløyde inn i antirasistiske demonstranter med bilen sin.

Det skjedde etter at det hadde brutt ut rene gatekamper mellom ulike borgerrettsgrupper på den ene siden og nynazister, Ku Klux Klan-tilhengere og andre rasistiske grupper på den andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag ettermiddag var kun et titalls hvite nasjonalister på plass for å marsjere i tog fra Lafayette Park. De måtte gå omkranset av politi da drøye 2.000 motdemonstranter møtte opp.

– Vi vet av erfaring at det å ignorere hvite nasjonalister ikke fungerer, sa Makia Green, representant for rettighetsgruppa Black Lives Matter, til motdemonstrantene.

Politieskorte

Myndighetene hadde forberedt seg på mer uro og skjerpet beredskapen for å kunne håndtere eventuelle sammenstøt. Blant annet ble det satt opp en labyrint av barrikader og politifolk i et forsøk på å holde de to sidene fra hverandre.

Motdemonstrantene var en fargerik prosesjon bærende på plakater og ropende i kor. På noen av plakatene sto det skrevet «hvit nasjonalisme er terrorisme», mens en av de oppmøtte hadde en t-skjorte med påskriften «Trump er et rasistisk svin».

President Donald Trump var ikke til stede i Washington.