Iraks statsminister avlyser Iran-besøk

Iraks statsminister Haider al-Abadi (t.h.), her fra et møte med utenriksminister (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i München i februar. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
Iraks statsminister Haider al-Abadi (t.h.), her fra et møte med utenriksminister (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i München i februar. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iraks statsminister Haider al-Abadi har avlyst et besøk i Iran, som misliker at han motvillig har lovet å slutte opp om USAs sanksjoner mot landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Abadi skulle etter planen ha besøkt Teheran mandag, og den offisielle forklaringen på avlysningen er «en travel timeplan».

Politiske kilder i Bagdad opplyser at Iran ikke ønsker besøk av den irakiske statsministeren, fordi han i forrige uke sa at Irak noe motvillig vil slutte opp om USAs nye sanksjoner mot landet.

– Vi støtter ikke sanksjonene, for de er en strategisk feil, men vi vil etterleve dem, sa Abadi, som betegnet Trump-administrasjonens sanksjoner som «urettferdige».

– Denne holdningen er trist og viser at han er psykologisk nedkjempet av amerikanerne, sier en talsmann for Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei, Moujtaba al-Hussein.