– Klimakrisen er ikke ny: Mennesket har alltid utryddet dyr og planter

Selv fortidas mennesker var miljøsvin. Det ligger faktisk i vår natur.
Selv fortidas mennesker var miljøsvin. Det ligger faktisk i vår natur. Foto: Colourbox.com

Det nytter ikke å ønske seg tilbake til urørt natur, mener forskere bak ny bok. Det betyr ikke at vi ikke kan prøve å redde miljøet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For oss mennesker er det naturlig å endre og ødelegge naturen.

– Det er rett og slett dette som gjør oss til mennesker, sier Hans K. Stenøien, biologiprofessor ved NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim.

Sammen med kollega Reidar Andersen har han skrevet bok om vårt forhold til naturen – fra vi ble mennesker og fram til i dag. Der oppsummerer de andres forskning og filosoferer over utviklingen.

Konklusjonen er at vi mennesker stort sett har tatt for oss der vi kan. Ikke av vond vilje, men for å skaffe mat og overleve. Det å finne stadig nye måter å utnytte naturen på, har vært vår styrke. Det er denne evnen som har gjort oss overlegne på planeten.

Sett fra andre arters perspektiv har vi derimot alltid vært miljøsvin. Vi har bidratt til klimaendringer siden vi begynte å flytte på oss.

– Vi må ta inn over oss at dette har en biologisk forklaring. Det er en sammenheng mellom vår suksess som art og den miljøkrisen som utspiller seg i dag, sier Stenøien.

Klimakrise siden tidenes morgen

For klimakrise er slett ikke noe nytt fenomen. Den «opprinnelige naturen» kan vi se langt etter, det aller meste er i dag påvirket av mennesker. Biologene anslår at det er 20 prosent villmark igjen i hele verden, i Norge bare tolv prosent.

Det er en myte at urfolk alltid er så miljøvennlige. Allerede for mer enn 50.000 år siden, da de første menneskene kom til Australia, fikk vår tukling med naturen katastrofale følger.

«Bare» 5-10 000 år etterpå var dyr som veier mer enn 45 kilo, megafaunaen, borte. 23 av 24 pungdyrslekter døde ut, i tillegg til en rekke fugler og reptiler.

Jakten på nøkkelarter blant de store dyrene bidro trolig til at klimaendringene satte inn. Fraværet deres forandret miljøet.

Les også: Vanskeligere å kontrollere global oppvarming enn antatt

Fortidsmenneskenes skyld

Det er en myte at urfolk alltid har vært miljøvennlige, ifølge biolog Hans K. Stenøien. Foto: NTNU
Det er en myte at urfolk alltid har vært miljøvennlige, ifølge biolog Hans K. Stenøien. Foto: NTNU

Stenøien argumenterer for at en sopp i Australia viser at dette var menneskets skyld. Sporomiella bodde i bæsjen til de store pattedyrene.

Da menneskene kom, var det massevis av den. Men så forsvant soppen. Det skjedde for mer enn 40.000 år siden, trolig tusenvis av år før klimaet skiftet fra vått til tørt, der branner herjet og vegetasjonen endret seg fra regnskogaktig til tørrere arter.

«Hvis klima forårsaket masseutryddelsen, skulle man forvente at vegetasjonen skiftet og ble tørketolerant først, mens dyresammensetningen endret seg etterpå, men det er det motsatte som har skjedd. Utryddelsen fant hovedsakelig sted før klimaendringen», skriver forfatterne og viser til en vitenskapelig artikkel i tidsskriftet Science fra 2012.

Men om soppbeviset holder mål, er usikkert. Noen forskere mener tvert imot at det var klimaendringene som ødela, og at de ikke ble utløst av menneskelig påvirkning.

Flere faktorer har nok spilt sammen, men Stenøien understreker at det likevel er liten tvil om at vår kultur har bidratt til ødeleggelse gjennom historien, om enn i ulik grad i forskjellige deler av verden. På diverse øyer i Stillehavet er forskerne sikrere på at vi utryddet rubbel og bit.

Farlige instinkter

Biologiprofessor Dag Olav Hessen ved Universitetet i Oslo kjenner ikke til soppstudiene, men synes konklusjonene høres spekulative ut.

Men at mennesket har utryddet megafauna og i alle fall forsterket effekten av klimaendringer, er han i likhet med de fleste biologer overbevist om.

– Det ligger dypt i oss et instinkt om å sikre oss mest mulig. Det er noe av det samme som gjør at vi slår til på tilbud om å kjøpe to og få tre varer, selv om vi ikke har bruk for verken den andre eller den tredje, sier Hessen.

– Denne tankegangen er i dag livsfarlig og en stor trussel mot oss selv.

Hessen synes diskusjonene i boka er interessante. Han har vært inne på flere av dem i sin egen bok Natur, hva skal vi med den? fra 2008.

– Forfatterne slår hull på mytene om en natur i balanse og den edle villmann som lever i pakt med den. Naturen er alltid i endring. Men det som er annerledes i dag, er at vi har blitt så veldig mange og legger beslag på så mye mer ressurser. Vi er i ferd med å sage over greina vi sitter på, sier professoren.

Les også: Det er flere trær i verden, men regnskogene krymper

Biologien vår er ingen unnskyldning

– Det ligger dypt i oss et instinkt om å sikre oss mest mulig. Denne tankegangen er i dag livsfarlig og en stor trussel mot oss selv, sier biolog Dag Olav Hessen. Foto: UiO
– Det ligger dypt i oss et instinkt om å sikre oss mest mulig. Denne tankegangen er i dag livsfarlig og en stor trussel mot oss selv, sier biolog Dag Olav Hessen. Foto: UiO

Etter Australia, fortsatte vi vår voldsomme ferd gjennom naturen, via Asia og Amerika. Innføringen av jordbruket satte også dype spor for 10 000 år siden. Til den industrielle revolusjonen fra 1700-tallet virkelig fikk fart i sakene.

Men herjingene våre er tross alt mye mer omfattende nå. Stenøien har selv i en kronikk på forskning.no minnet oss på at arter i vår tid utryddes i et voldsomt tempo. Vi er egenhendig i ferd med å sørge for jordas sjette masseutryddelse.

Det at ødeleggelse ligger i vår natur, betyr ikke at vi skal ture fram uten hensyn. De første folkene på New Zealand kan neppe lastes for jakt på dyr og fugler, for de skjønte ikke hva det kunne føre til.

– Den kunnskapen har vi i dag. Derfor er det ingen unnskyldning: Vi må ta ansvar for at vi endrer naturen, sier Stenøien.

Ikke bare på vegne av andre arter, men for å redde oss selv. Selve motoren i vår utvikling, den som har gjort oss sterkere, kan nå føre til vår egen undergang.

Les også: – Forsuring har allerede ført til dramatiske endringer i havet

Samarbeid er også menneskelig

Heldigvis ligger det også i vår natur å samarbeide. Stenøien er optimist.

– Vi har alle forutsetninger for å gjøre noe med miljøkrisen.

Hessen er mer pessimistisk, selv om han har skrevet en hel bok, Vi, om hvordan vi alltid har vært nødt til å samarbeide for å overleve.

– Det finnes eksempler på grupper som har klart å leve bærekraftig, men det er stort sett små samfunn der man føler ansvar for hverandre. I internasjonale, anonymiserte samfunn, bryter dette lettere sammen.

Likevel er det mye godt å si om mennesket, mener Hessen. Vi har en moralsk bevissthet, og i motsetning til andre dyr er vi ikke helt styrt av biologien.

– Hvis vi klarer å få til en felles bevisstgjøring, kan vi klare det. Kanskje sommerens hetebølger og tørke er en vekker.

Les også: Hva er så spesielt med Homo sapiens?

– Sjeldne arter ikke alltid viktige

Mens Hessen fortsatt tror på idealisme, mener Stenøien at miljøkampen må bli mindre idealistisk og mer realistisk.

– Vi kan ikke betrakte den naturen vi har i dag som statisk. Mange av artene i Norge har ikke vært her så lenge. Og det var gjerne mennesker som tok dem med hit, sier Stenøien.

Arter kommer og går.

– Det at en art er sjelden, betyr ikke nødvendigvis at vi skal ta vare på den.

Men økosystemene må bestå. Derfor vil han heller satse på å ta vare på arter som kan hjelpe det med å overleve. Arter som spiller ulike roller i økosystemene, som utfyller hverandre.

Hessen er enig.

– Det viktigste er å ta vare på store naturområder som kan utvikle seg videre og tåle klimaendringene, sier han.

Men han synes Stenøien blir i overkant pragmatisk når han hevder at vi ikke nødvendigvis trenger mange arter med samme funksjon.

– Jeg mener at vi bør bevare alle arter. Så får vi heller innse at det ikke er mulig. Ved å sørge for intakte økosystemer legger vi i alle fall til rette for at arter dør ut naturlig, ikke på grunn av oss.

– Må prioritere hardt framover

Vi vet ikke hvilke arter som blir viktige i framtida, også for oss mennesker. Bare tenk på penicillinet, argumenterte universitetslektor Kristina Bjureke ved Naturhistorisk museum i Oslo da forskning.no snakket med henne i fjor – hvem hadde vel trodd at denne soppen skulle redde liv?

Det slutter Stenøien seg til. Men han mener at vi framover blir nødt til å prioritere hardt med et endret klima og følgelig store forandringer i naturen.

– For å sette det på spissen: Det er liten vits i å bruke store ressurser på å bevare en art hvis økosystemet som den tilhører kollapser.

Artikkelen ble først publisert på Forskning.no.

Referanse:

Hans K. Stenøien og Reidar Andersen: Arten som forandret alt. Historien om menneskets erobring av naturen. J.M. Stenersens Forlag AS, 2018.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:56 Trumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56 Svømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50 Spiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39 Pressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38 Guvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22 Internasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03 Oscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41 Snøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39 Moskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26 Markusplassen stengt på grunn av flom10:55 Ny ordning gjør det enklere å melde flytting10:53 Nær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44 Roper varsku om stigende havnivå10:09 Hamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55 Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38 Hovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35 Nytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07 Lippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48 Siv Jensen skroter Finanstilsynets forslag til innstramming i boliglån08:30 Thorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21 Sveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18 Kvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12 Sjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11 Zikasmitte i Europa før første gang08:09 Regjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48 Sterling reagerer på Gomez-buing07:33 500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23 Oslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20 Fotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02 SD største parti i Sverige på måling06:59 Litauens president har benådet to spiondømte russere06:39 King om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15 Kvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10 Dette skjer i dag06:09 Dette skjedde i natt05:54 Kripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36 To palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30 Rødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00 Trump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12 Warrens skatteforslag får kritikk03:46 Forsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10 Ansatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01 Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42 To elever drept i skyting på skole i California01:22 MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59 Nær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08 Pelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55 Ble fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Nav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13 Kinas overvåkning av nordmenn16:56 Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42 Enhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00 Hva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 – Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55 Kobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52 Kvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43 «Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24 Tyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22 Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58 Nytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22 Boken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59 Europas «glemte» migrantleir12:58 Betew dømt til forvaring i tre nye år12:34 Avfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07 Fem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06 Oslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55 Tusenlappen har fått ny drakt11:35 Myrhol om EM: – Store planer om å være med11:34 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07 Heftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53 Ny eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52 Ny nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43 Småbruker-topp sjokkert over Tine og Senterpartiet10:30 Regjeringen i Kuwait trekker seg10:16 Fortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11 Google får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10 Nytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47 Regjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46 Bjørnebye slutter i Rosenborg09:39 Seks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25 Vikersundbakken får 500.000 kroner09:24 Hauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23 Flest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19 Israel truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?
Siste nytt
12:56PolitikkTrumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56SportSvømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50NyheterSpiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39KulturPressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38ReiseGuvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22ReiseInternasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03NorgeOscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41VerdenSnøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39VerdenMoskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26ReiseMarkusplassen stengt på grunn av flom10:55NorgeNy ordning gjør det enklere å melde flytting10:53VerdenNær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44VerdenRoper varsku om stigende havnivå10:09VerdenHamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55NorgeHalvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38NorgeHovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35ReiseNytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07SportLippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48PengerSiv Jensen skroter Finanstilsynets forslag til innstramming i boliglån08:30SportThorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21PengerSveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18VerdenKvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12NorgeSjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11Helse og livsstilZikasmitte i Europa før første gang08:09NorgeRegjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48SportSterling reagerer på Gomez-buing07:33Norge500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23KulturOslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20SportFotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02PolitikkSD største parti i Sverige på måling06:59VerdenLitauens president har benådet to spiondømte russere06:39SportKing om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15NorgeKvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeDette skjedde i natt05:54NorgeKripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36VerdenTo palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30PolitikkRødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00VerdenTrump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12PengerWarrens skatteforslag får kritikk03:46NorgeForsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10NorgeAnsatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01VerdenStoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42VerdenTo elever drept i skyting på skole i California01:22PengerMDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59VerdenNær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08VerdenPelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55VerdenBle fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17PengerNav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15ReiseItalia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13PolitikkKinas overvåkning av nordmenn16:56VerdenXi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42VerdenEnhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00StemmerHva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01Motor– Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55VerdenKobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52NorgeKvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43Kultur«Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24VerdenTyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22PengerProfessorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58PolitikkNytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22KulturBoken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59VerdenEuropas «glemte» migrantleir12:58NorgeBetew dømt til forvaring i tre nye år12:34VerdenAvfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07KulturFem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06KulturOslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55PengerTusenlappen har fått ny drakt11:35SportMyrhol om EM: – Store planer om å være med11:34NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07SportHeftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53VerdenNy eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52KulturNy nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43PengerSmåbruker-topp sjokkert over Tine og Senterpartiet10:30VerdenRegjeringen i Kuwait trekker seg10:16VerdenFortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11Helse og livsstilGoogle får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10Helse og livsstilNytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47PolitikkRegjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46SportBjørnebye slutter i Rosenborg09:39VerdenSeks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25SportVikersundbakken får 500.000 kroner09:24PolitikkHauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23MotorFlest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19VerdenIsrael truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?
Populært