Meny

FNs sikkerhetsråd ber om troverdig gransking av Jemen-bombing

Restene etter skolebussen som ble bombet i Saada i Jemen. Foto: Kareem al-Mrrany / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

FNs sikkerhetsråd ba fredag spesifikt om en troverdig granskning av det saudiledede angrepet mot en buss i Jemen der 29 barn ble drept.

Angrepet granskes av de angripende landene selv. Fredag kom en talsmann for koalisjonen av Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Kuwait, Egypt, Marokko og Sudan med en forsikring om at hendelsen straks vil bli gransket.

– Koalisjonen vil fortsatt, som alltid, å gjøre alt som gjøres kan for å bevare sivile liv, heter det i uttalelsen fra Fatimah S. Baeshen ved den saudiarabiske ambassaden i Washington.

Koalisjonen lovet imidlertid ikke en uavhengig granskning, slik FN-generalsekretær Antonio Guterres hadde krevet da han fordømte angrepet.

Deretter kom henstillingen fra britenes FN-ambassadør Karen Pierce, hvis land holder presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Hun kom fra et møte bak lukkede dører i Sikkerhetsrådet om Jemen. Pierce gjorde det klart at «hvis en granskning som holdes ikke er troverdig, vil Sikkerhetsrådet åpenbart ønske å revurdere den og avgjøre om det er nødvendig å gjøre mer.»

Kritisk

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sier bildene etter angrepene er sjokkerende og ber koalisjonen gjennomføre etterforskningen så snart som mulig, frigi sin konklusjon og ta de nødvendige grep.

Menneskerettsgruppen Human Rights Watch (HRW) kritiserer Sikkerhetsrådet for ikke å kreve at koalisjonen leverer en uavhengig granskning. De påpeker at i de 75 tilfellene der den saudiledede koalisjonen har gransket sivile dødsfall, har etterforskningen kun ført til innrømmelse av skyld i to tilfeller.

– Den triste sannheten er at saudiaraberne er blitt gitt enda en sjanse til å etterforske seg selv, og resultatene er til å le av, sier Akshaya Kumar, som jobber med FN-saker i HRW.

På piknik

Bussen med barn var ifølge Redd Barna på vei fra en piknik og ble bombet nær Dahyan-markedet i Saada-provinsen torsdag. Det var bare forvridde metallrester igjen av bussen, med rester av kroppsdeler og personlige eiendeler strødd rundt stedet der bombingen skjedde.

På en pressekonferanse i Dahyan sa Houthi-helseminister Taha al-Mutawakel fredag at 51 personer ble drept, inkludert 40 barn.

– Tallene er ikke endelige. Mange personer er savnet og rester er fremdeles spredt rundt åstedet og området rundt, sa han.

Røde Kors kan ikke bekrefte tallene. De har så langt operert med at sykehusene de støtter i området, mottok 29 drepte barn, alle under 15 år. De har også sagt at det var rundt 30 skadde barn etter angrepet og at dødstallene derfor kunne stige.

Den saudiledede koalisjonen uttalte først at bussen var full av Houthi-krigere, og at bombingen var en legitim militær aksjon. Samtidig kom historiene inn om barna på den lokale koranskolen som skulle på tur og hadde gledet seg så mye at de ikke fikk sove nettene i forveien. Bildene av likrester og bussen etterlot ingen tvil.

Det internasjonale presset om en granskning økte, og fredag la koalisjonen om tonen og lovet å granske hendelsen.

(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært