Meny

Opposisjonen bestrider formelt valget i Zimbabwe

Opposisjonsleder Nelson Chamisa har levert en formell klage på presidentvalget 30. juli. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Opposisjonen i Zimbabwe innleverte fredag en formell klage på presidentvalget. Partiet MDC vil via rettsvesenet forsøke å få det underkjent.

Presidentvalget 30. juli blir ikke akseptert av opposisjonen, og det har haglet med beskyldninger om valgfusk og arrestasjoner av studentaktivister. MDC mener at valget ble manipulert og at Emmerson Mnangagwas knepne seier skyldes bevisst juks i opptellingen.

Den rettslige klagen innebærer at innsettelsen av den nye presidenten er utsatt inntil grunnlovsdomstolen har sagt sitt. Innsettelsen skulle ha skjedd søndag.

Internasjonale observatører har i all hovedsak godkjent gjennomføringen av valget, selv om observatører fra EU påpeker det de kaller «noe ulike forhold» underveis i valget og tilløp til trakassering av velgere i noen områder.

Mnangagwa fra det styrende partiet ZANU-PF vant presidentvalget med 50,8 prosent av stemmene, akkurat nok til å unngå en omkamp med MDC-leder Nelson Chamisa.

(©NTB)

Populært