Meny

Sadr fortsatt Iraks valgvinner etter omtelling

Alliansen til sjialederen Moqtada Sadr vant valget i Irak i mai, opplyser landets valgkommisjon etter en omtelling av noen av stemmene.

Sadrs allianse beholder alle 54 plassene de fikk i nasjonalforsamlingen med det opprinnelige resultatet, opplyser valgkommisjonen fredag.

Den eneste endringen etter omtellingen er at en pro-iransk allianse får 48 plasser istedenfor 47, på bekostning av en lokal liste fra Bagdad.

Statsminister Haider al-Abadis allianse kom på tredjeplass i valget, med 42 seter.

Omtellingen av enkelte stemmer ble gjennomført etter anklager om valgfusk.

Bakgrunn: Den mektige sjialederen Sadr bekreftet som valgvinner i Irak

Prosess

Neste steg mot en ny regjering er at Iraks høyesterett formelt legger fram resultatet. Den avtroppende presidenten har da 15 dager til å be nasjonalforsamlingen stemme fram en ny president og begynne prosessen med å danne en koalisjonsregjering.

Den irakiske nasjonalforsamlingen har 329 seter. Sadr har allerede signert en koalisjonsavtale med den sjiamuslimske al-Hikma-listen og den sunnidominerte listen til den avtroppende visepresidenten Iyad Allawi. De to fikk henholdsvis 19 og 21 seter.

Sadr oppfordret i juni til en nasjonal nedrustningskampanje, trolig i et forsøk på å blidgjøre den sittende regjeringen. Det vil i så fall også gjelde hans egen milits.

Mektig milits

Den mektige Mahdi-hæren var lenge de mest fryktede motstanderne for de amerikanske okkupasjonsstyrkene i Irak.

Senere havnet militsen også i krig med irakiske regjeringsstyrker, før den ble oppløst etter en våpenhvile i 2008.

I 2014 dannet Sadr en ny milits, Saraya al-Salam, som var aktiv i kampen mot Den islamske staten (IS), som på det meste kontrollerte en tredel av landet.

Også denne militsen er nå offisielt oppløst, men alle vet at Sadr når som helst kan mønstre hundrevis om ikke tusenvis av svartkledde krigere.

Populært