Meny

Opposisjonsleder i Zimbabwe fikk asyl-nei

Opposisjonspolitikeren Tendai Biti kan få lang fengselstraff av Zimbabwes myndigheter. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP Photo/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Den kjente opposisjonspolitikeren Tendai Biti forsøkte å flykte til Zambia, men ble nektet asyl. Landet sendte ham tilbake til Zimbabwe.

Tilbake i Zimbabwe ble Biti (52) fengslet. Han har kjøpt seg fri fra fengselet, men kan bli idømt opp mot ti og et halvt års fengselstraff. Dette om han blir kjent skyldig i å oppfordre til vold og å erklære uoffisielle valgresultater.

Opposisjonspolitikeren ble først etterlyst da hans tilhengere samlet seg i hovedstaden Harare for å protestere mot påstått valgfusk.

Der Bitis advokat har omtalt utvisningen fra Zambia som en «ulovlig bortføring», har FN uttrykt stor bekymring i forbindelse med handlingene til den nyvalgte regjeringen anført av president Emmerson Mnangagwa.

Situasjonen vekker også bekymring i Norge.

– Norge er bekymret over de alvorlige menneskerettighetsovertrampene, inkludert tap av menneskeliv og truende handlinger mot opposisjonsledere og deres tilhengere, i etterkant av valget den 30. juli, skriver statssekretær Marianne Hagen i utenriksdepartementet på Twitter.

– Vi ber myndighetene om å respektere rettighetene til Zimbabwes innbyggere, tilføyer hun.

(©NTB)

Populært