Meny

NATO-fly mistet missil – Russland reagerer

Et AMRAAM-missil om bord på det amerikanske USS Essex, et amfibisk landingsskip. Foto: Christopher A. Veloicaza / US Navy
Et spansk jagerfly i Estland fyrte av ved en feiltakelse et skarpt missil 50 kilometer fra den russiske grensa. Nå blir NATO-øvelsen stoppet.

Hendelsen skjedde tirsdag, klokken 14:44 norsk tid ved byen Otepää i det sørøstlige Estland, 50 kilometer fra den russiske grensen, opplyser det estiske forsvaret i en pressemelding.

Forsvarsminister Juri Luiks beordret stans i øvelsen i påvente av at en gransking av hendelsen har blitt gjennomført.

Et spansk jagerfly av typen Eurofighter Typhoon skjøt det skarpe missilet ved en feiltakelse, i nordlig retning. Estiske myndigheter kan ikke bekrefte hvorvidt selvdestruksjonsmekanismen fungerte.

Myndighetene har ikke gitt noen forklaring på årsaken til hendelsen. Avfyring av et missil er normalt et flertrinnsprosess, der det må bl.a. armeres først av piloten.

Kan ha nådd Russland

Det var et antiluftmissil av typen AMRAAM, med rundt ti kilo eksplosiver. Avhengig av modell har det en rekkevidde på mellom 55 og 185 kilometer, så det kan ha teoretisk sett passert grensen til Russland hvis det forandret retning østover. Russiske myndigheter reagerer derfor på det de mener er manglende informasjon fra Nato, som ikke skal ha informert det russiske militæret om hendelsen i løpet av onsdagen, skriver det statlige nyhetsbyrået Tass.

Leter etter vrakrester

Det estiske forsvaret har sendt tre helikoptre og et An-2 fly for å se etter mulige deler av missilet. Publikum bes om å ikke røre eventuelle vrakdeler, men kontakte myndighetene. Det er opprettet et eget telefonnummer.

Det er uklart om det var en del av en øvelse eller om flyene ble kalt på vingene som respons på en hendelse. Det var to Eurofighters og to franske Mirage 2000.

Seks spanske Eurofighters, fire franske Mirage 2000 fly og om lag 230 personer er stasjonert i Estland som en del av en «Baltisk patruljeordning» i NATO-regi.

Nato-sjefen beklager

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg diskuterte onsdag saken med Estlands statsminister Jüri Ratas. Stoltenberg beklaget hendelsen og forsikret at NATO skal gjøre det som trengs for å følge opp granskingen av episoden, ifølge NTB.

Statsråden forsikrer at Estland har fortsatt tillit til NATO-oppdraget, som ble innledet i 2004 da Estland, Latvia og Litauen ble medlemmer av forsvarsalliansen.

Det var et fly av typen Eurofighter (t.v.) som var involvert i hendelsen. Bildet er av et tysk fly på Schoenefeld-basen ved Berlin, 26. april. En fransk Dassault Rafale til høyre. Foto: John Macdougall / AFP / NTB scnpix
Populært