Meny

Regjeringen tok opp menneskerettigheter med Saudi-Arabias ambassadør

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides (H) departement tok opp menneskerettigheter med Saudi-Arabia. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Regjeringen er bekymret for menneskerettighetenes kår i Saudi-Arabia. Torsdag holdt Utenriksdepartementet et møte med landets ambassadør i Oslo.

– I dag var den saudiarabiske ambassadøren på et møte i Utenriksdepartementet hvor vi gjentok vår bekymring for utviklingen og spesielt sakene knyttet til de kvinnelige MR-forkjemperne. Vi har gjort det samme i Riyadh, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

Søreide sier at Norges bekymringer er knyttet til dødsstraff, manglende ytringsfrihet, fengsling av menneskerettighetsforsvarere og kvinners rettigheter. Regjeringen har i løpet av den siste uken jobbet tett med europeiske land i forbindelse med hvordan de skal gå fram.

– Vår tilnærming er den samme som samtlige EU-land og en rekke andre likesinnede land. Å tale med felles stemme gir styrke, sier Søreide.

Selv har hun flere ganger kritisert Saudi Arabias pågripelser av kvinnelige aktivister. Det samme har hennes canadiske kollega Chrystia Freeland.

Les også: Søreide vil ikke tie om menneskerettighetene i Saudi-Arabia

Canadas kritikk resulterte imidlertid i at Saudi-Arabia utviste Canadas ambassadør, kalte hjem sin representant i Canada og la alle nye handelsforbindelser på is.

– Alle videre canadiske skritt i denne retningen vil anses som en erkjennelse av vår rett til å blande oss inn i Canadas indre anliggender, heter det i en uttalelse fra Saudi-Arabias utenriksdepartement.

Søreide har ingen planer om å slutte å ta opp emnet med saudiaraberne.

– Vi tok opp sakene til de kvinnelige menneskerettighetsforkjemperne i mai og vil sammen med nærstående land fortsette å ta opp sakene både for å få klarhet i anklagene og hva som vil skje med dem videre. Hvis påstanden er at de har begått lovbrudd, har de krav på en rettferdig rettssak, sier utenriksministeren.

Populært