Regjeringen tok opp menneskerettigheter med Saudi-Arabias ambassadør

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides (H) departement tok opp menneskerettigheter med Saudi-Arabia. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Utenriksminister Ine Eriksen Søreides (H) departement tok opp menneskerettigheter med Saudi-Arabia. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen er bekymret for menneskerettighetenes kår i Saudi-Arabia. Torsdag holdt Utenriksdepartementet et møte med landets ambassadør i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I dag var den saudiarabiske ambassadøren på et møte i Utenriksdepartementet hvor vi gjentok vår bekymring for utviklingen og spesielt sakene knyttet til de kvinnelige MR-forkjemperne. Vi har gjort det samme i Riyadh, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

Søreide sier at Norges bekymringer er knyttet til dødsstraff, manglende ytringsfrihet, fengsling av menneskerettighetsforsvarere og kvinners rettigheter. Regjeringen har i løpet av den siste uken jobbet tett med europeiske land i forbindelse med hvordan de skal gå fram.

– Vår tilnærming er den samme som samtlige EU-land og en rekke andre likesinnede land. Å tale med felles stemme gir styrke, sier Søreide.

Selv har hun flere ganger kritisert Saudi Arabias pågripelser av kvinnelige aktivister. Det samme har hennes canadiske kollega Chrystia Freeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Søreide vil ikke tie om menneskerettighetene i Saudi-Arabia

Canadas kritikk resulterte imidlertid i at Saudi-Arabia utviste Canadas ambassadør, kalte hjem sin representant i Canada og la alle nye handelsforbindelser på is.

– Alle videre canadiske skritt i denne retningen vil anses som en erkjennelse av vår rett til å blande oss inn i Canadas indre anliggender, heter det i en uttalelse fra Saudi-Arabias utenriksdepartement.

Søreide har ingen planer om å slutte å ta opp emnet med saudiaraberne.

– Vi tok opp sakene til de kvinnelige menneskerettighetsforkjemperne i mai og vil sammen med nærstående land fortsette å ta opp sakene både for å få klarhet i anklagene og hva som vil skje med dem videre. Hvis påstanden er at de har begått lovbrudd, har de krav på en rettferdig rettssak, sier utenriksministeren.