USA vil opprette et eget romforsvar

USAs president Donald Trump er en tilhenger av økt militær satsing i rommet
USAs president Donald Trump er en tilhenger av økt militær satsing i rommet Foto: Carolyn Kaster / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA kommer til å opprette et eget romforsvar i løpet av 2020, ifølge visepresident Mike Pence. Romforsvaret skal være en selvstendig avdeling i landets hær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Planene dreier seg i praksis om en omorganisering i det amerikanske militæret. Ansvaret for satellitter og annen rom-orientert virksomhet skal skilles ut som en ny forsvarsgren.

– Tiden er inne for å skrive det neste kapittelet i historien til våre væpnede styrker. Vi må forberede oss på den neste slagmarken, hvor Amerikas fremste og modigste vil bli kallet til å hindre og bekjempe en ny generasjon trusler mot vårt folk og vår nasjon, sa Pence torsdag.

– Tiden er inne for å opprette De forente staters romforsvar.

Les også: Trump tok valgseier på forskudd

Frykter sabotasje

Enn så lenge består det amerikanske militæret av fem forsvarsgrener: Hæren, marinen, luftforsvaret, marinekorpset og kystvakten.

Den siste som ble opprettet, var luftforsvaret i 1947 – og det er her ansvaret for USAs militære satellitter ligger i dag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump og hans regjering vil styrke satsingen på satellitter og ikke minst forsvaret av dem. Kina og Russland har i senere år utviklet nye metoder for å sabotere og ødelegge satellitter.

– Våre motstandere har allerede omgjort verdensrommet til et forsvarsdomene. USA vil ikke vike tilbake for denne utfordringen, sa Pence i sin tale i forsvarsdepartementet Pentagon.

Kongressen må godkjenne

Trump-regjeringen ga i juni Pentagon ordre om å begynne å utvikle et «separat, men likestilt» romforsvar.

Torsdag ble planene sendt til Kongressen, og håpet er at den nye forsvarsgrenen skal være på beina innen 2020.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men mange hindringer kan oppstå underveis. Omorganiseringen må godkjennes av Kongressen, hvor mange av de demokratiske representantene er skeptiske.

Mange demokrater frykter at romforsvaret vil bli et pengesluk som stjeler ressurser fra viktigere utfordringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny forsvarsgren vil trenge nye byråkrater, militære og sivile ledere, uniformer og utstyr. Også forsvarsminister Jim Mattis har tidligere vært negativ til prosjektet.

Romforsvaret trenger også en egen logo – og Trumps valgkampmedarbeidere har bedt støttespillerne hans om å stemme over ulike forslag.

– Trolig milliarder

Forsvarsdepartementet har foreløpig ikke noe anslag over hva opprettelsen av den nye forsvarsgrenen vil koste.

– Jeg vil anta at det dreier seg om milliarder, sa statssekretær Patrick Shanahan torsdag.

Mange av dem som jobber med militærets rom-tilknyttede virksomhet i dag, befinner seg på luftforsvarsbasen Peterson i delstaten Colorado. Her jobber det rundt 38.000 mennesker som blant annet har ansvar for 185 militære satellittsystemer.

Blant dem er satellittene som muliggjør GPS-systemet.

For å spare penger har det amerikanske forsvaret også inngått samarbeid med andre aktører som har satellitter i bane. To statseide norske satellitter skal etter planen få installert amerikansk militært kommunikasjonsutstyr som kan fungere selv i en atomkrig, ifølge NRK.

Disse blir angivelig de første kommersielle satellittene med amerikansk militært utstyr for operasjonell bruk.