Meny

Wiesenthal-senteret hardt ut mot Norwegian

Wiesenthal-senteret har skrevet brev til Norwegian-sjef Bjørn Kjos og kritiserer flyselskapet for å banalisere nazistenes grusomheter under andre verdenskrig i en artikkel i sitt tidsskrift. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Wiesenthal-senteret anklager Norwegian for å bagatellisere nazistenes brutale grusomheter under andre verdenskrig. – Ikke vår intensjon, svarer flyselskapet.

Bakgrunnen for kritikken er en omtale av den franske landsbyen Oradour-sur-Glane i Norwegians tidsskrift N. Wiesenthal-senteret beskriver artikkelen som «en forbløffende bagatellisering av en av de mest brutale overgrep i andre verdenskrig».

Artikkelen har tittelen «Import a Community» og tar for seg bosetting av migranter i Europa.

Den franske landsbyen Oradour-sur-Glane blir nevnt som en av de «tapte» byer det kan være verdt å besøke. Dette finner Wiesenthal-senterets sjef for internasjonale relasjoner, Shimon Samuels, opprørende.

Minnesmerke

Den franske landsbyen ble ødelagt i 1944 og ruinene ble stående som et minnemerke over de 642 innbyggerne som døde. I dag er det en trist attraksjon og et museum, heter det i artikkelen.

Samuels er opprørt, noe han gir tydelig uttrykk for i et brev til Norwegian-sjef Bjørn Kjos. Han mener Norwegian ikke gir den fulle historien bak massakren.

– Denne landsbyen i nazi-okkuperte Frankrike ble ødelagt 10. juni 1944 som en hevnaksjon mot den franske motstandsbevegelsen. Waffen SS massakrerte 642 landsbyboere, blant dem 247 kvinner og 205 barn, som ble brent levende i kirken. En baby ble funnet korsfestet. 109 menn ble skutt i beina. Mens de lå der, og fortsatt var i live, dynket tyskerne dem med parafin og satte fyr på, skriver Samuels.

Norwegian svarer

Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian sier det aldri har vært deres intensjon å bagatellisere grusomhetene jøder ble utsatt for under andre verdenskrig.

– Oradour-sur-Glane er nevnt i en notis i vårt ombordmagasin der det anbefales å besøke landsbyen for blant annet å lære om hva som skjedde der under andre verdenskrig og er en del av en større sak om et helt annet tema. Det har selvfølgelig aldri vært vår intensjon å bagatellisere det forferdelige som jødene ble utsatt for under andre verdenskrig og vi er lei oss for at Wiesenthal-senteret opplever det slik, sier Sandaker-Nielsen.

Wiesenthal-senteret foreslår at Norwegian i neste utgave av tidsskriftet «presenterer den sanne historien for unge og gamle passasjerer, slik at den blir husket».

Populært