Meny

Houthi-kilder: Minst 50 drept i angrep mot skolebuss i Jemen

Krigen i Jemen rammer millioner av mennesker, og hjelpeorganisasjoner fortviler. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Minst 50 personer er drept og 77 såret i et flyangrep mot en skolebuss i Jemen, ifølge Houthi-opprørerne. Redd Barna fordømmer angrepet.

Ifølge Houthi-opprørernes kanal Al Masirah TV ble skolebussen angrepet av fly fra den saudiledede koalisjonen. Bombingen fant sted nær Dahyan-markedet i Saada-provinsen torsdag. Røde Kors har bekreftet at et av sykehusene de støtter har mottatt 29 drepte barn, alle under 15 år.

En talsmann for den saudiledede koalisjonen bekrefter at det var deres fly som sto bak, men forsvarer det han kaller «et legitimt militært angrep», rettet mot militante.

– Koalisjonen vil ta i bruk alle midler mot kriminelle og terroristerhandlinger fra den Iran-støttede Houthi-militsen, som rekruttering av barn for å bruke dem på slagmarken som redskap og dekke for sine terroristhandlinger, sier talsmannen Turki al-Malki til Saudi Press Agency.

Fordømmelse fra Redd Barna

Redd Barna fordømmer på sin side angrepet.

– Dette er enda et eksempel på de åpenbare overtredelsene av internasjonale humanitære regler, som vi har sett i Jemen de siste årene. Vi har sett alt fra skruppelløse og uproporsjonale angrep på sivilbefolkningen, til at sivilbefolkningen nektes humanitær hjelp og til at utsulting blir brukt som et strategisk virkemiddel, sier organisasjonens Jemen-landdirektør Sylvia Ghaly.

Ghaly understreker at det er de sivile som betaler den største prisen, og at konflikten ikke kan løses ved hjelp av militære virkemidler.

Derfor etterspør Redd Barna at partene avslutter konflikten.

Katastrofale tilstander

Over 60.000 mennesker er drept eller såret siden Saudi-Arabia med støtte fra USA gikk til krig mot Houthi-opprørerne i spissen for en regional allianse i mars 2015.

Krigen har gitt katastrofale følger og drevet millioner på flukt. 22 millioner mennesker er avhengige av nødhjelp utenfra, og 8 millioner av dem lever ifølge FN nå på randen av hungersnød.

Halvparten av Jemens skoler og sykehus er bombet i grus, og Saudi-Arabia har innført blokade som gjør det svært vanskelig for omverdenen å komme landets befolkning til unnsetning.

FNs generalsekretær António Guterres har betegnet Jemen som verdens verste humanitære krise.

Krigsforbrytelser

Amnesty International og Human Rights Watch anklager Saudi-Arabia for mulige krigsforbrytelser i Jemen, og det samme har FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein gjort.

Saudi-Arabia avviser kritikken og la i fjor fram en rapport som slo fast at samtlige mål som var bombet til da, med unntak av tre, var «legitime militære mål».

Rapporten anklaget Houthi-opprørerne for bevisst bruk av skoler, fabrikker, sykehus og andre sivile mål til våpenlagre og kommunikasjonssentre.

Propaganda

Menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier avviste rapporten som «ensidig propaganda», og det samme gjorde norske diplomater i Saudi-Arabia.

– Rapporten er en del av den intense informasjons- og propagandakrigen som føres regionalt og internasjonalt og hvor koalisjonsstyrkene hevder å holde seg godt innenfor internasjonal humanitærrett, slo de fast i et notat NTB fikk tilgang til.

Populært