Meny

FN-sjefen: Fortsatt frykt for atomkrig

FNs generalsekretær António Guterres. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
FNs generalsekretær António Guterres var til stede under markeringen av at 73 år er gått siden USAs atomangrep på byen Nagasaki i Japan.

– 73 år senere lever vi dessverre fortsatt med frykt for atomkrig, sa Guterres under seremonien i Nagasaki.

Han er den første FN-sjefen som har besøkt byen som ble rammet av en amerikansk atombombe 9. august 1945. Opptil 80.000 mennesker antas å ha dødd som følge av angrepet.

Atomangrepet på Hiroshima skjedde noen dager tidligere, og Nagasaki er det så langt siste stedet på kloden som er blitt rammet av atomvåpen i krig.

Også Japans statsminister Shinzo Abe var til stede under seremonien torsdag. Det var også flere norske ungdomspolitikere og Nagasakis ordfører Tomihisa Taue.

Les også: Trump satser på rask atomnedrustning i Nord-Korea

G7 lover å forhindre atomvåpen i Iran FN mener faren for atomkrig øker

Vil ha forbud mot atomvåpen

Både Guterres og Taue tok til orde for atomnedrustning i sine taler. Taue oppfordret Japans regjering undertegne den internasjonale avtalen om forbud mot atomvåpen.

Avtalen ble vedtatt i FNs hovedforsamling i fjor, men Japan har ikke undertegnet den. Det har heller ikke Norge – til tross for at Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) i fjor mottok Nobels fredspris.

Les også: Dommedagsklokken nærmere midnatt

Trumps nye atompolitikk vekker frykt Paven frykter atomkrig
FNs generalsekretær António Guterres (t.h.) og Japans statsminister Shinzo Abe (t.v.) var til stede under seremonien i Nagasaki torsdag. Foto: Miyuki Saito / Kyodo News / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Populært