Fem IS-medlemmer fratatt australsk statsborgerskap

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre menn og to kvinner er fratatt sine australske statsborgerskap etter å ha slåss for IS i Irak og Syria. Alle fem hadde doble statsborgerskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innenriksminister Peter Dutton uttaler torsdag at de fem ikke får komme tilbake til Australia fordi de har handlet mot landets interesser ved å delta i terrorisme og dermed i praksis valgt å forlate det australske samfunnet.

Dette er andre gang australske myndigheter bruker muligheten den har skaffet seg til å inndra statsborgerskap i slike tilfeller, der innehavere av dobbelt statsborgerskap involverer seg i terrorisme.

– Dette er en viktig del av Australias svar på internasjonal voldelig ekstremisme og terrorisme, sier Dutton.

Identiteten til de fem er ikke kjent, men ifølge ABC radio er de i 20- og 30-årene.

Den konservative regjeringen i Australia gjorde lovendringer i 2015 som gjorde det mulig å frata personer med dobbelt statsborgerskap det australske passet om de hadde begått utvalgte handlinger, inkludert terrorrelatert virksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

IS-kriger Khaled Sharrouf var den første som mistet sitt australske statsborgerskap, og bare måneder senere ble det rapportert at han var drept i et USA-ledet bombeangrep i Syria.

I Australia ble IS klassifisert som terroristorganisasjon i mai 2016. Ifølge myndighetene har 230 australiere reist for å slåss for IS, og 90 av dem er bekreftet omkommet.