Meny

Colombia anerkjenner Palestina som selvstendig stat

Før han overlot presidentembetet til Ivan Duque, sørget avtroppende president Juan Manuel Santos for at Colombia anerkjenner Palestina som selvstendig stat.

Den nye, konservative presidenten overtok tirsdag 8. august, dagen etter ble Santos' avgjørelse kjent.

Det er den palestinske ambassaden i Colombia som gjengir et brev de har fått fra utenriksdepartementet i Colombia datert 3. august, der de blir informert om at president Juan Manuel Santos i den colombianske regjeringens navn har besluttet å anerkjenne Palestina som en fri, selvstendig og suveren stat.

Den palestinske ambassaden er svært tilfreds med avgjørelsen.

USA-allierte

Før avgjørelsen var Colombia, sammen med Panama, ett av to land i regionen som ikke anerkjente Palestina, med bakgrunn i historisk tilknytning til både Israel og Israels nære allierte USA.

Den nye utenriksministeren Carlos Holmes sier han må se på følgene av den forrige regjeringens avgjørelse, med henblikk på internasjonale lover og diplomatisk protokoll.

– Denne regjeringen prioriterer å opprettholde samarbeidsforhold med allierte og venner og å bidra til internasjonal fred og sikkerhet, sier Holmes.

Netanyahu avlyste

Israels statsminister Benjamin Netanyahu skulle ha ankommet Colombia mandag, men avlyste reisen i siste liten. Han sier han må konsentrere seg om den siste utviklingen i landen og opptrappingen av konflikten på Gazastripen.

I brevet fra colombiansk UD uttrykkes det forståelse for at palestinere har en rett til sin egen stat, på samme måte som israelere har rett til å lever i fred side om side med sine naboer.

Mer enn 130 land har anerkjent Palestinas selvstendighet, med unntak av USA, israel og en rekke europeiske land.

(©NTB)

Populært