Meny

Mann henrettet og korsfestet i Saudi-Arabia

Saudi-Arabia har henrettet en dødsdømt mann fra Myanmar ved halshogging, for deretter å korsfeste liket og vise det fram for offentligheten.

Henrettelsen av Elias Abulkalaam Jamaleddeen fant ifølge det statlige Saudi Press Agency sted i Mekka mandag.

Jamaleddeen ble dømt til døden for å ha drept en kvinne fra Myanmar, og han ble også funnet skyldig i to innbrudd, et voldtektsforsøk og tyveri av våpen og ammunisjon.

Dødsdommen ble anket, men opprettholdt, og kong Salman undertegnet selv ordren om henrettelse, ifølge nyhetsbyrået.

Halshogging med sabel

Saudi-Arabia er blant de land i verden som henretter flest dødsdømte. Det skjer vanligvis ved halshogging med sabel på offentlig sted. Det er mer uvanlig at liket av den henrettede blir korsfestet og stilt fram på offentlig sted.

Saudi-Arabias statsreligion er i dag en fundamentalistisk form for sunniislam, wahhabisme, der de islamske sharialovene praktiseres strengt og kvinner har begrensede rettigheter.

Landet anklages også for mulige krigsforbrytelser i nabolandet Jemen, men regnes likevel som Vestens fremste allierte i Midtøsten.

– Målrettet undertrykkelse

Saudi-Arabias kronprins Mohamed bin Salman, som regnes som det autoritære kongedømmets de facto leder, har lovet omfattende reformer, men kaster fortsatt menneskerettsaktivister i fengsel.

Amnesty International oppfordret denne uka verdenssamfunnet, spesielt vestlige land som USA, Frankrike og Storbritannia, til å ta til orde mot regimet i Riyadh for å få slutt på «det drakoniske angrepet på og målrettede undertrykkelsen av menneskerettighetsforsvarere i landet».

– Verden kan ikke fortsette å se en annen vei mens denne ubarmhjertige forfølgelsen av menneskerettighetsforsvarere i Saudi-Arabia fortsetter, sa Amnestys kampanjeleder i Midtøsten, Samah Hadid.

(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært