En av Zimbabwes mest kjente opposisjonspolitikere er pågrepet

Opposisjonstilhengere under innspurten i valgkampen før valget mandag 30. juli. Valget ble en stor skuffelse for opposisjonen, som mener at valgkommisjonen manipulerte resultatene før de ble kunngjort. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix
Opposisjonstilhengere under innspurten i valgkampen før valget mandag 30. juli. Valget ble en stor skuffelse for opposisjonen, som mener at valgkommisjonen manipulerte resultatene før de ble kunngjort. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Opposisjonspolitikeren Tendai Biti er pågrepet i Zimbabwe idet han forsøkte å flykte til nabolandet Zambia, opplyser hans advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Biti hadde planer om å søke politisk asyl i Zambia, opplyser advokaten Nqobizitha Mlilo i en tekstmelding til nyhetsbyrået AFP.

Biti (52) er en av veteranene i Zimbabwes opposisjonsbevegelse. Han var med på å stifte opposisjonspartiet MDC. Fra 2009 til 2013 var han dessuten finansminister etter at opposisjonen ble invitert inn i en samlingsregjering.

Etterlyst etter protester

Etter at opposisjonstilhengere samlet seg i Harare sist onsdag for å protestere mot påstått valgfusk, ble Biti etterlyst av politiet. Nå risikerer han å bli tiltalt for å ha egget til vold.

Protestene endte med at sikkerhetsstyrker åpnet ild mot demonstrantene, og minst seks mennesker ble drept.

Dagen før demonstrasjonen holdt Biti en pressekonferanse i hovedkvarteret til opposisjonspartiet MDC, der han erklærte at opposisjonen hadde vunnet valget.

Ifølge valgkommisjonen var det imidlertid regjeringspartiet ZANU-PF som vant valget på ny nasjonalforsamling, mens fungerende president Emmerson Mnangagwa ble erklært som seierherre i presidentvalget.

Mugabes arvtaker

Den 75 år gamle presidenten overtok makten da diktatoren Robert Mugabe ble tvunget til å gå av i et militærkupp i fjor høst. Mnangagwa var tidligere en av Mugabes nærmeste allierte. Nå har han gått seirende ut av det som var regnet som landets første demokratiske valg på lang tid.

Ifølge valgkommisjonen fikk Mnangagwa 50,8 prosent av stemmene, mens MDCs presidentkandidat Nelson Chamisa fikk 44,3 prosent.

Etter at resultatene ble kunngjort, har MDC anklaget sikkerhetsstyrker for å ha bortført og banket opp mange opposisjonstilhengere og familiene deres.

Opposisjonen kunngjorde onsdag at den går rettens vei for å utfordre valgresultatet.

Personvernpolicy