Bolton: Nord-Korea har ikke tatt nødvendige nedrustningssteg

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton. Foto: AP / NTB scanpix
USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton. Foto: AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea har ikke tatt de nødvendige stegene mot atomnedrustning, sier USAs sikkerhetsrådgiver John Bolton, og avfeier at USA vil lette på sanksjonspresset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA har opprettholdt sin del av Singapore-erklæringen. Det er bare Nord-Korea som ikke har tatt de stegene vi føler er nødvendig for at de skal ruste ned atomvåpenprogrammet sitt, sier Bolton til Fox News.

Med Singapore-erklæringen henviser han til dokumentet som ble undertegnet etter toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i juni. Der lovte Kim en «full og irreversibel atomnedrustning» i bytte mot diplomatiske relasjoner og opphevelse av sanksjonene. Løftene var dog lite konkrete og ikke mer enn Nord-Korea har lovet flere ganger før.

Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho kritiserte nylig USA for å be andre land om å opprettholde sanksjonene mot landet, tross «en rekke tiltak» fra nordkoreansk side.

– Ideen om at vi kommer til å lette på sanksjonstrykket bare basert på Nord-Koreas ord, er overhodet ikke noe vi vurderer, er Boltons svar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kommer ikke til å gi oss før vi ser konkrete nedrustningsframskritt, fortsetter han.

Han ber også Nord-Korea om å sende alle levninger etter amerikanske falne i Koreakrigen tilbake til USA, ikke bare den nyligste gruppen.

– Og hvis de virkelig vil ha fred på Koreahalvøya slik de sier, trenger de ikke forhandlinger med oss for å gjøre det. De kan gjøre det på egen hånd, sier Bolton.

Videre understreker han at USA fortsatt står klare for å holde flere høynivå-møter med Nord-Korea, men at det trengs framgang på atomområdet.