Meny

Medvedev advarer NATO mot å gi medlemskap til Georgia

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev (t.v.) sammen med NATOs generalsekretær, daværende statsminister Jens Stoltenberg (t.h.), utenfor Kirkenes i 2013. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Russlands statsminister Dmitrij Medvedev advarer NATO mot å ta opp Georgia som medlemsland og sier det vil kunne utløse en «forferdelig konflikt».

– Det vil kunne utløse en forferdelig konflikt. Det er helt uforståelig at noen kunne ønske noe slikt, sier statsministeren i et intervju med russisk radio.

Ti år har gått siden krigen mellom Russland og Georgia over utbryterprovinsen Sør-Ossetia, som fant sted da Medvedev var president.

7. august 2008 forsøkte georgiske styrker å drive russiske soldater ut av Sør-Ossetia. Russland hevdet at soldatene var der for å beskytte den russiske majoriteten i provinsen, mens regjeringen i Tblisi kalte det en invasjon.

Les også: Trump ber om at Russland-etterforskning stanses

Russisk forsvarsanalytiker frykter Kina mer enn Nato

NATO vakler - det gjør EU-presidenten også

– Krigen kunne ha vært unngått

De georgiske styrkene ble nedkjempet i løpet av dager, og EU fikk i stand en våpenhvile. Da konflikten var over 12. august, lå flere hundre døde tilbake.

Krigen kunne ha vært unngått, sier Medvedev i intervjuet med radiostasjonen Kommersant FM.

– Den var ikke uunngåelig, mener han.

Georgia har i årevis forsøkt å bli medlem av EU og NATO i håp om at dette skal gi det lille landet beskyttelse mot russisk aggresjon.

Under NATO-toppmøtet i juli ble det uttrykt støtte til medlemskap for Georgia, men det ble ikke kunngjort noen dato for når landet eventuelt kan bli en del av forsvarsalliansen.

Les også: Mattis roste Norge for sin vilje til å styrke Forsvaret

Tidligere forsvarssjef om NATO: – Det kan ta tid å reparere skadene

NATO enig innad, splittet utad

Populært