Meny

Nye febervarme dager i Europa

Deler av Europa vil fremdeles føles som en bakerovn denne uka, med temperaturer opp mot 40 grader flere steder. Flere påpeker at det kan være den nye normalen.

– Vi står overfor en ny situasjon. Vi må tilpasse oss klimaendringene og bekjempe årsakene for å unngå at fenomenet forsterkes, sier miljøminister Nicolas Hulot til radiostasjonen Europe 1.

I Paris, Lyon og Strasbourg har de mest forurensende bilene fått kjøreforbud to dager på rad. Målet er å begrense utslippene av ozon.

I tillegg er det innført nye fartsgrenser på motorveier og andre veier mange steder i landet.

Les også: Hetebølgen skyller over Sør-Europa

Sør-Europa sliter i hetebølgen

Skogbrann i Portugal

Meteorologene varsler fortsatt varmt vær i Frankrike, etter at landet lørdag målte sine høyeste temperaturer siden den store hetebølgen i 2003.

Folk avkjøler seg i elva Zadorra nær La Puebla de Arganzon i Spania, der varme vinder fra sør brakte med seg temperaturer opp mot 47 grader. Foto: Alvaro Barrientos / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Dere må drikke mye, men også spise og få i dere salt, rådet helseminister Agnes Buzyn etter temperaturtoppen.

– Vi må sannsynligvis tilpasse advarslene våre i årene som kommer, for dette er noe vi ikke har sett tidligere, sa hun, med henblikk på det langvarige varme været i Frankrike og andre europeiske land.

I Portugal kjemper over tusen brannfolk mot en stor skogbrann. Sterk vind har spredt flammene gjennom tørr skog, og 29 mennesker er skadd. Flammene nærmet seg tirsdag byen Monchique.

Lørdag satte landets hovedstad Lisboa ny varmerekord på 44 grader. Lenger inne i landet ble det målt 46,8 grader i Alvega.

Pilegrim døde

I Spania har så langt minst sju personer dødd som følge av varmen. En 40 år gammel mann som var på pilegrimsferd i regionen Extremadura, døde søndag av heteslag.

Ifølge værmeldingene vil temperaturene i Portugal synke noe i dagene som kommer. I Tyskland peker pilene motsatt vei, og der er det ventet å bli varmest i midten av uka med rundt 39 grader. For perioden april til juli i år ligger det an til en snittemperatur i landet 3,6 grader høyere enn normalen.

Et stort antall døde svaner er funnet i elva Alster i Hamburg de siste dagene, og myndighetene tror de har bukket under for varmen. Rundt 40 svaner er blitt evakuert og flyttet til en innsjø.

I Storbritannia har heten blant annet gitt seg utslag i at øya Lundy har sluppet opp for vann og nå er avhengig av flaskevann fra fastlandet. På flere andre øyer, blant dem Arran i Skottland, Isle of Scilly og Jersey er folk bedt om å begrense vannbruken.

SE VIDEO: I Sverige har heten smeltet vekk det høyeste punktet på Kebnekaise, landets høyeste fjell:

Sjekk været der du bor

Klokkestopp

I Nederland har heten gitt et par overraskende utslag. Lav vannstand i elvene har gjort at salt havvann har trengt inn i flere av landets mange kanaler.

Demninger er blitt åpnet lenger inne i landet i et forsøk på å få saltvannet ut av systemet.

I Utrecht har uret i byens berømte Domtårn stanset på klokkeslettet 11.23. Heten fikk mekanikken til å bryte sammen før helgen.

Sommerens hetebølger har skapt store problemer for landbruket både i Norge og andre europeiske land. Tyske bønder frykter at 70 prosent av avlingene vil gå tapt i noen områder.

De ekstreme værforholdene har gått hardt utover europeiske frukt- og grønnsaksbønder, ifølge næringsmiddelorganisasjonen PROFEL. Den advarer om stor mangel på frukt og grønnsaker etter tre år på rad preget av tørke.

Populært