Offer for frekke smuglere?Svensk par: – Vi var ufrivillige narko-kurerer

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et intetanende svensk par kan ha kjørt 400 km med narkotika plantet i bilen i sommer. En fremmed mann forfulgte dem i milevis før han til slutt ble holdt igjen av tysk politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lilli (47) og ektefellen Zivko (54) satte kursen hjem fra Makedonia til Eslöv i Sverige 12. juli, etter tre ukers bilferie. Etter å ha blitt forfulgt i milevis av en fremmed Audi etter overnatting ved et hotell nær Praha i Tsjekkia ble paret alvorlig bekymret, forteller de til Aftonbladet.

Mannen lå hakk i hæl, stanset på samme rasteplass som dem, og dukket opp i veikanten i Tyskland etter at paret først trodde de var kvitt ham. I Tyskland stanset Lilli og Zivko på en bensinstasjon, der de fikk hjelp til å kontakte lokalt politi. Audi-føreren svingte inn på stasjonen kort tid etter paret, men tysk politi var raskt på stedet, og avhørte både mannen og paret.

– Fester narko på andres biler

Politiet syntes mannens forklaring var tynn, men fant at de ikke hadde tilstrekkelig grunn til å pågripe ham. De holdt ham likevel igjen en tid, så paret kunne reise uforstyrret videre. Politiet skal ha forklart Lilli og Zivko at de kan ha blitt ofre for en smuglermetode der narkobandene fester narkotika nær eksosrøret med kraftige magneter, for siden å plukke partiet med seg når det er trygt fremme i destinasjonslandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De mente det var fare for at noen prøvde å smugle narkotika i vår bil, og at dette var en velkjent metode, sier Lilli til Aftonbladet.

Den tyske politipatruljen anbefalte paret å varsle svensk tollvesen ved ankomst i Trelleborg med fergen fra Tyskland.

Les også: Enormt narkobeslag i Danmark knyttes til gjenger på Østlandet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Narkohund reagerte kraftig

Som sagt så gjort. En svensk narkohund markerte kraftig ved eksosrøret da paret ba tollbetjentene om hjelp, men ingen narkotika ble funnet.

Paret har fått forklart at mannen som fulgte etter dem kan ha kommet seg om bord i fergen og fjernet partiet, eller at han hadde samarbeidspartnere på fergen.

Paret skal også ha fått vite at hunden reagerte som om det dreide seg om et større parti, men bilen var altså narkofri.

Jonas Karlsson i det svenske tollvesenet er uenig i at denne metoden er særlig ofte brukt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg betrakter dette som svært, svært sjelden, sier han til Aftonbladet.

Metoden krever at bandene fører nært oppsyn med den uvillige kureren, og at de vet hvor bilen er på vei, mener Karlsson. Han sier det finnes en rekke metoder som er enklere for smuglerne.

Episoden er politianmeldt både i Tyskland og Sverige. Paret sier de står frem i Aftonbladet for å advare andre om den frekke metoden.

Les også: Daglige narkotikabeslag i norske fengsel