Norske ungdomspolitikere på plass i Hiroshima

I dag er det 73 år siden atombomben ble sluppet over Hiroshima, og dagen markeres over hele verden. Bildet er fra Nei til atomvåpens markering i Oslo i 2014. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
I dag er det 73 år siden atombomben ble sluppet over Hiroshima, og dagen markeres over hele verden. Bildet er fra Nei til atomvåpens markering i Oslo i 2014. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uken deltar norske ungdomspolitikere i atombombemarkeringene i Japan. Til høsten skal Stortinget vurdere om Norge skal slutte seg til FNs forbud.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gjorde et utrolig sterkt inntrykk å delta i minnemarkeringen. Én ting er selve ødeleggelsene, men det var også gripende å høre hvordan de overlevende er blitt diskriminert i ettertid, sier Reid Ivar Dahl, nestleder i Rogaland KrF og medlem av KrFUs ressursgruppe.

Han er denne uken på plass i Japan og deltok mandag morgen, lokal tid, på den offisielle minnemarkeringen i Hiroshima på dagen 73 år etter at atombomben ble sluppet over byen i 1945.

Sammen med Ronja Breisnes fra AUF og Tiril Barland fra Unge Venstre vil han også delta på markeringen i Nagasaki torsdag på turen som er i regi av Nei til atomvåpen.

Norge sa nei til forbud

I fjor sommer vedtok FN et atomvåpenforbud. Til nå har 60 land skrevet under på traktaten, men Norge, atommaktene og de øvrige NATO-landene har foreløpig ikke gitt sin tilslutning.

I forbindelse med at Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) fikk fredsprisen i fjor høst, sa daværende utenriksminister Børge Brende (H) til TV 2 at han ikke støttet fredsprisvinnerens arbeid for et forbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis Norge, som medlem av NATO, skulle stemt for et forbud, ville det innebære at Norge måtte si at NATO måtte avskaffe sin atomstrategi samtidig som vi skal se på at andre land har atomvåpen. Så lenge andre land har atomvåpen, må NATO ha det, sa Brende.

Det førte igjen til en ny debatt om Norges holdning til atomvåpen, og i februar i år vedtok Stortinget at et atomvåpenforbud skal utredes. Til høsten skal Stortinget avgjøre om Norge skal slutte seg til forbudet.

– Har ikke gjort nok

KrF var blant partiene som stemte for en utredning av et atomvåpenforbud.

Reid Ivar Dahl sier at han og KrFU vil ta en aktiv rolle overfor moderpartiet for å sikre at de vil jobbe for at Norge skal skrive under.

– Både jeg og KrFU vil jobbe for å få KrF på Stortinget til å støtte FN-traktaten, sier Dahl.

– Har Norge tatt en aktiv nok rolle i kampen mot atomvåpen?

– Jeg tror det er vilje til å jobbe mot atomvåpen, men slik det er i dag,, har vi ikke gjort nok. Det er vanskelig å si at noen har gjort nok før det er forbud mot atomvåpen på lik linje med forbudene mot biologiske og kjemiske våpen.